Koeweit-Stad

Met een glimmend zwarte limousine word ik van het vliegveld van Koeweit opgehaald. We zoemen zachtjes naar het centrum van de stad, in deze bolide die zelfs met draadloos internet is uitgerust. Het kost wat (179 EUR om precies te zijn), maar dan kun je tenminste 1 dag in luxe van Koeweit genieten vanuit het Residence Inn hotel. Bij de receptie krijg ik zoals gehoopt een kamer met uitzicht op de Watertorens van Koeweit: hét icoon van de stad. Ze zijn vanavond verlicht als een stel kerstballen met een piek.

De volgende dag ga ik te voet op pad om de torens van dichtbij te bekijken. Steden in deze regio zijn vaak vooral op automobilisten ingesteld, maar hier in Koeweit-Stad blijken ze brede trottoirs te hebben en is er überhaupt niet veel verkeer. Ik loop langs de waterkant, over iets wat je een promenade zou kunnen noemen. Er zijn nauwelijks mensen op straat. Hier en daar zit een café-restaurantje met plastic tuinstoelen en plastic bloemen. Een enkele oudere Koeweiti zit zo vroeg in de ochtend al aan de waterpijp.

Koeweit6

Niet zo heel gezellige terrassen aan de promenade

De watertorens dateren uit 1977, toen Koeweit een modern waterdistributienetwerk aanlegde dat uitging van het principe van ontzilting van zeewater. Op verschillende plaatsen werden grote water reservoirs neergezet om het ontzilte water te bewaren. Aan de kust van Koeweit-Stad staan de meest iconische 3: ze zijn in de Golfoorlog zwaar beschadigd door de Irakezen, maar dit was ongeveer het eerste wat de Koeweiti weer opbouwden.

Koeweit2

Dezelfde torens bij daglicht

Deze 3 staan er deels voor de show: slechts 1 is volledig in gebruik als watertoren. Een andere is voor de helft gevuld en heeft daarnaast een restaurant en uitzichtplatform. En de derde is helemaal geen toren, maar een minaret-achtige pilaar die de andere 2 belicht.

In de tweede toren kun je ook naar binnen, met de lift ga je 120 meter omhoog tot je in de bol staat. Het bovenste deel van dat platform draait langzaam rond. Helaas is Koeweit nogal een zanderige stad, zodat je door de ramen niet veel ziet van wat er buiten ligt. Al die hoekjes die de Zweedse architecten van de torens hebben bedacht zijn vast niet handig bij het ramen wassen.

Koeweit3

Op het uitkijkplatform

Met de watertorens heb je dé attractie van Koeweit-Stad al wel gehad. Ik heb nog een paar uur tot mijn vlucht naar Oman, en loop langs de promenade verder het centrum van de stad in. Volgens de statistieken van de Wereldbank is Koeweit het op 4 na rijkste land ter wereld (per hoofd van de bevolking). Dat zie je er in de straten van de hoofdstad echter niet aan af. Heel passend is wel dat het mooiste moderne gebouw de Nationale Bank huisvest. Maar verder valt op dat je regelmatig gebouwen half in puin ziet. Zijn dat nog restanten van de Golfoorlog? Of zijn de Koeweiti gewoon niet zulke bouwers?

Koeweit10

Vervallen en afgesloten gebouw aan de hoofdstraat

Alleen bij de jachthaven hebben ze het centrum mooi opgeknapt en er een groot winkelcentrum van gemaakt. Aan de haven staan bankjes en de terrassen zien er een stuk uitnodigender uit dan langs de zeepromenade.

Koeweit7

Wit en zwart, zoals je de traditionele Koeweiti vooral gekleed ziet gaan

Aan de achterkant van het moderne winkelcentrum ligt de vismarkt. Ik zag het al ergens beschreven als “de schoonste vismarkt ter wereld”. De vloeren worden voortdurend schoongemaakt en alle vissen worden hier inderdaad keurig gekoeld met heel veel ijs. De muren van de hal zijn met tegels bedekt waarop kleurige vissen zijn afgebeeld.  Het is de moeite waard om er aan de achterkant uit te lopen: dan kom je in de haven waar de vissersboten voor anker liggen. Allemaal houten schepen, heel wat anders dan de jachthaven even verderop.

DSC06897

Binnen in de vismarkt

Ik loop nog door tot het Seif-paleis met z’n met goud bedekte klokkentoren en de daar tegenover gelegen Grote Moskee. Het paleis mag je niet in, en ik heb geen zin in de moskee (daarvan ga ik er de komende weken nog genoeg zien). Dus sjouw ik langs de straat maar weer terug naar mijn hotel. Ik voel mijn gezicht gloeien – door de wind vanaf zee voelt het niet zo heet, maar de zon brandt hier stevig.

Koeweit8

Centrum van Koeweit-Stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s