#654: Ibiza

Wat is het?
Ibiza, biodiversiteit en cultuur is een gemengd natuurlijk en cultureel erfgoed op de Balearische eilanden Ibiza en Formentera. Het bestaat uit een aantal elementen die maar weinig met elkaar te maken hebben. Zo is er het Ses Salines natuurpark met oude zoutbaden, nestelende vogels en het zeegras Posidonia. Daarnaast zijn er de overblijfselen van de Feniciërs en Puniërs, die in de 7de eeuw voor Christus de eerste nederzettingen op Ibiza stichtten. En dan is er nog de ommuurde bovenstad van Ibiza, Dalt Vila, met 16de eeuwse militaire architectuur.

Cijfer: 5,5 (Waarschijnlijk dachten ze door een aantal matige bezienswaardigheden bij elkaar te brengen wel een waardig werelderfgoed te creëren. Dat is niet gelukt.).

Toegang: Ik heb hier nergens entree hoeven te betalen. Dat was een mooie compensatie voor de prijzen in de restaurants op Ibiza, die zelfs die in Nederland ver te boven gaan.

Hoeveel tijd: In een paar uur heb je het allemaal wel gezien.

Opvallend: Op mijn eerste dag bezocht ik al het natuurlijke deel van dit werelderfgoed: de zoutmeren en kuststrook van het buureiland Formentera. Het is een erg geschikt gebied om te wandelen of te fietsen.

Ibiza2

Voormalige zoutziederij Ses Salinas

De volgende dag, een zondag, is Ibiza-stad het doel. Ik bracht hier ook de nacht door. Slechts 3 straten verwijderd van mijn hotel ligt het museum Puig des Molins. Hier is een Fenicische c.q. Punische begraafplaats opgegraven. Er naast hebben ze een modern museum gebouwd waar de vondsten in 5 zalen worden tentoongesteld.

Het Spaanse eiland Ibiza werd in de Oudheid zowel door de Feniciërs (van de Libanese kust) als de Puniërs (uit Carthago, nu Libië) bezocht. De Feniciërs stichtten zelfs de eerste stad hier in 654 voor Christus. Ze bouwden ondergrondse graftombes voor hun doden. In de graven zijn veel voorwerpen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika gevonden, zoals Egyptische beeldjes en bustes van Punische goden. Opvallend onder de vondsten zijn ook de beschilderde struisvogeleieren.

40472824411_47ea7b5365_o

Buste van de Punische godin Tanit

40429394792_a744273c6f_o

Beschilderde struisvogeleieren, grafvondsten te zien in het Puig des Molins museum

Op het buitenterrein van het museum zie je nog de gaten in de grond en in de rotsen waar graven zijn gevonden. In één ondergrondse grafkamer kun je naar binnen. De meeste graven waren net als deze gemeenschappelijk, en bevatten meerdere sarcofagen of urnen tegelijk. Ook hebben ze later veel van de muren tussen de graven doorbroken, zodat je nu (gebukt) onder de grond van graftombe naar graftombe kunt lopen.

Na uitgecheckt te hebben uit mijn hotel loop ik de heuvel op, naar de ‘bovenstad’ Dalt Vila. Deze is nog helemaal ommuurd en ziet er van een afstandje (zoals vanaf de veerboot naar Formentera) imposant uit. Ik hoop er ook wat te kunnen eten, maar op wat toeristen na zijn de straten uitgestorven. Het is een hele klim op mijn gewone schoenen en met de rugzak op.

IMG_5578

Portal de Ses Taules, Dalt Vila

Op het bovenste punt ligt de kathedraal. Daar verliest een non me geen seconde uit het oog (zijn het mijn blote armen of is het mijn felrode rugzak?). Ik keer dus maar weer snel op mijn schreden terug, en loop terug naar de haven van Ibiza-stad om op een terras in de zon wat te gaan eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s