Formentera

Ik ‘moest’ naar Ibiza om een werelderfgoedvinkje te halen. Bij nadere bestudering van de bezienswaardigheden dacht ik daar in één dag wel klaar te zijn. Maar wat te doen met die andere dag van mijn weekendje Balearen? Gelukkig ligt er op een half uur varen van Ibiza-stad een meer ongerept eiland: Formentera. Daar zijn 32 fiets- en wandelpaden uitgezet, prima voor een actieve dag in de buitenlucht.

Formentera1

Retourtickets Ibiza-Formentera: 45 EUR

Zelfs in het laagseizoen gaan er de hele dag veerboten naar Formentera. Niet minder dan 4 maatschappijen doen dezelfde route, daarvan 2 met grote en snelle schepen. Ik kies voor de Balearia. Er zijn bij het vertrek om 9 uur niet veel passagiers: een stuk of 20, inclusief een paar fietsers. Ik ben de enige die buiten op het dek gaat zitten. Met een fleece vest aan gaat dat nog prima. Ibiza-stad, en dan vooral de oude stad op de heuvel, biedt een mooi vergezicht.

Op Formentera start ik direct met mijn wandeling. Vooraf had ik uitgezocht dat ik door de routes 1, 19 en 2 te combineren een mooi rondje vanaf de haven kon maken. De route is dan 14 kilometer. Hij gaat om de oude zoutziederij heen, de oorspronkelijke bron van inkomsten van Formentera.

Formentera2

De oude zoutziederij

De wandeling begint lekker vlak. Gelukkig is ook de zon gaan schijnen, en bij een temperatuur van zo’n 12 – 14 graden is het prima wandelweer. Ik kom wat joggers en mountainbikers tegen, maar geen andere wandelaars of toeristen.

De route staat aangegeven, maar een beetje eigen richtingsgevoel is ook wel nodig. Er zijn veel zijpaden, maar die gaan allemaal naar strandjes. In de zomermaanden is het hier vast heel druk. Je ziet ook veel strandtenten die voor het seizoen gesloten zijn.

Formentera3

Het kruispunt van de routes 1 en 19

Ik loop route 1 helemaal door naar het noordelijkste puntje van het eiland. Dit deel is ook onderdeel van het werelderfgoed van Ibiza: hier komen grote zeegrasvelden voor, de meest uitgebreide van het Middellandse zeegebied. Vooraf had ik er foto’s van gezien: het zijn platte, groene slierten. Op het strand zie ik plekken met bruine slierten – ik neem aan dat dat de weggespoelde dode exemplaren zijn.

Er in de buurt liggen harige balletjes. Ze lijken een beetje op kiwi’s. Dit zijn ook afgestorven bladen van het zeegras.

Formentera4

Resten van zeegras

Formentera5

Aan het strand van Ses Illetes

De lus terug naar de zoutmeren gaat eerst door een heide- en struikachtig gebied, misschien wel het mooiste deel van de wandeling. De meest voorkomende plant hier is de jeneverbes.

Formentera6

Jeneverbes

De afslag naar wandelroute 19 betekent afscheid van de fietsers. Dit pad loopt door de duinen en over het strand. Het heeft daarom de graad ‘moeilijk’ mee gekregen. Maar met 4,6 kilometer is dit ook nog prima te doen. Hij eindigt bij het plaatsje Es Pujols, waar ik gepland had te gaan lunchen. De hele hoofdstraat is echter uitgestorven en de drie restaurants stevig gesloten.

Ik loop dus maar direct door naar de eindbestemming: de haven van La Savina. Dit is wandelroute 2. Dit pad loopt langs het grote zoutmeer, favoriet bij nestelende vogels. Ook honderden flamingo’s overwinteren hier gewoontegetrouw. Ze zijn er meestal van oktober tot februari. Het is inmiddels eind februari en ik zie er nog maar 3.

Formentera7

Eén van de laatste drie flamingo’s

Ik ontdek ook nog een stel eenden en een paar kleine zilverreigers aan de moerasachtige rand van het meer. Het is een mooie wandeling, maar ik ben inmiddels al 3,5 uur onderweg en ben blij terug bij de haven te zijn. Hier zijn gelukkig wel een paar restaurants open. Even later zit ik weer tevreden met een bord met vis voor mijn neus.

Formentera8

Gegrilde inktvis als lunch

Een gedachte over “Formentera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s