Terugblik Namibië 2017/2018

Namibië is een heel bijzonder land, omdat het vrijwel geen steden of industrie heeft. En dat op een oppervlakte zo groot als Duitsland en Spanje samen. Daarnaast heerst er grotendeels een droog woestijnklimaat, zodat alleen bijzondere planten en dieren het weten te overleven. Veel mensen zijn het er over eens dat het landschappelijk één van de mooiste landen ter wereld is, en daar sluit ik me graag bij aan. Het heeft daarnaast voor toeristen goede voorzieningen, zodat reizen er comfortabel is.

IMG_2375

De hoogtepunten van deze reis waren: voor het eerst pinguïns zien zwemmen, twee zoogdieren van mijn wenslijst kunnen afstrepen (stokstaartjes en witte neushoorn), een evenaring van de warmste temperatuur voor mij ooit (46 graden) en het geluk hebben om in het seizoen te reizen dat veel dieren net jongen hadden gekregen. Mooiste plekken waren de Sossusvlei en haar zandduinen, Etosha Nationaal Park en de zeerobbenkolonie bij Kaap Kruis. Ook houd ik van het extreem afgelegene en minimalistische zoals we zagen bij de kokerbomen en fossielen in de omgeving van Keetmanshoop.

Voorbereiding

In Etosha is een licht risico op malaria, maar ik heb geen tabletten genomen (en ook geen mug gezien). Verder valt er niet veel voor te bereiden. Er is geen visum nodig. Ze gebruiken in Namibië de wat vreemde Zuidafrikaanse stekker met een dikke plug en twee normale, dus die had ik ook meegenomen. Maar in veel van de lodges hadden ze ook wel ‘gewone’ stopcontacten.

Vervoer

Internationale vluchten
Op de heenweg vloog ik rechtstreeks van Amsterdam naar Windhoek met KLM. Deze vlucht heeft een korte tussenstop in Luanda, Angola. Je kunt gewoon in het vliegtuig blijven zitten. Terug vloog ik direct in 11 uur van Kaapstad naar Amsterdam. Beide vluchten zijn nachtvluchten, waarop ik in de Business Class goed heb kunnen slapen.

IMG_20171227_071016

Aankomst op het vliegveld van Luanda (Angola) voor een tussenstop

Windhoek heeft maar een klein vliegveld, dat niet echt is voorbereid op grote internationale vluchten. Tot een jaar of 2 geleden vlogen alleen Air Namibia en Lufthansa naar bestemmingen buiten Zuidelijk Afrika. Nu zijn daar Qatar Airways en KLM bijgekomen. Deze twee vluchten arriveren bijna op hetzelfde tijdstip, waardoor de twee loketjes van de grenspolitie het allemaal niet meer zo goed aankunnen. Het duurde een uur voordat ik er door was, het kan soms wel tot twee uur oplopen.

Kaapstad daarentegen heeft een heel modern vliegveld. Ook niet zo groot, maar het is voor het WK voetbal van 2010 helemaal gemoderniseerd en uitgebreid. Er gaat een handige vliegveldbus naar het centrum. Geen wachttijden hier.

Vlucht tussen Namibië en Zuid-Afrika
Tussen Windhoek en Kaapstad vloog ik met South African Airways. Het is minder dan 2 uur vliegen in een vliegtuigje met 50 stoelen.

De Tour
Naast een paar dagen op eigen gelegenheid in Windhoek en Kaapstad deed ik 2 georganiseerde tours met het Namibische Wild Dogs Safaris: de 7-daagse tour door het zuiden, direct gevolgd door de 7-daagse tour door het noorden. Ze reizen met minimaal 2 en maximaal 10 personen, op mijn tours waren er respectievelijk 5 en 6 medereizigers. Deze kwamen uit Engeland, Canada, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Wild Dogs is een zeer geoliede organisatie, die al 20 jaar bestaat. Het hele jaar door vertrekken er meerdere tours per week. Beide tours verliepen dan ook vlekkeloos. Nou ja, ergens in Etosha ging een vering kapot en op de laatste dag werd de gids/chauffeur ziek. Ze combineren de rol van gids en chauffeur, dat trekt wel een zware wissel op hun personeel. Als je al honderden kilometers op een dag hebt gereden, moet je je ogen nog scherp hebben om ergens in de verte een jachtluipaard te spotten én ’s avonds gezellig mee te praten bij het diner. Beide gidsen (Marcus in het zuiden en Raymond in het noorden) deden dat overigens prima.

namibv1

De safaritruck van Wild Dogs waarmee we rondreisden

Op deze reis overbrugden we ruim 4000 kilometer. Zo’n 80% daarvan was over onverharde wegen. Ook op de B-wegen kun je in Namibië nog aardig doorrijden, maar we hadden toch veel lange reisdagen. Als je niet tegen lang in de bus zitten kunt (of een slechte rug hebt) moet je niet aan een reis als deze beginnen. Voor mij hoort het echt bij Namibië, het is nu eenmaal een erg uitgestrekt land. Ik ben ook blij zowel het zuiden als het noorden gezien te hebben.

Hotels

Met uitzondering van die in Windhoek en Kaapstad waren alle hieronder beschreven hotels uitgezocht door de reisorganisatie; ik weet daarvan dus niet de prijzen. Het waren de best mogelijke hotels ter plekke. De meeste kamers hadden airco en een koelkast, dat is wel zo plezierig in de hitte. Je moet geluk hebben om buiten de steden Windhoek, Lüderitz en Swakopmund een internetverbinding te treffen.

Windhoek
Maison Ambre is een door Namibiërs van Duitse afkomst gerund pension. Het ligt in een rustige buitenwijk van Windhoek, op loopafstand van supermarkt en restaurants. De rustige en koele kamer beschikt over een gevulde koelkast met drankjes tegen redelijke betaling. Internet doet het ook goed. Duits ontbijt. Opa en oma doen de weekenddienst.

namibh1

Website: Maison Ambre
Kosten: 70 EUR per nacht inclusief ontbijt

Bagatelle
De Bagatelle Game Ranch is een lodge met camping die ligt tussen de rode duinen van de Kalahari-woestijn. De kamers liggen in huisjes langs een zandpad. We hadden hier een erg goed drie gangen diner ’s avonds, met oryx carpaccio en gegrilde kudu biefstuk.

namibh2

Website: Bagatelle Kalahari Game Ranch

Fish River Canyon
De Fish River Lodge bestaat uit een twintigtal huisjes, die gebouwd zijn pal op de rand van de Fish River Canyon. De kamers zijn strak modern ingericht. Geen airco hier, wel een ventilator. ’s Avonds en ’s nachts waait het enorm door/langs de kloof, dus je krijgt zelfs oordopjes mee tijdens het inchecken zodat je niet wakker ligt van de gierende wind. Het eten was hier iets minder dan in de vorige lodge. Vleugjes van internet in het restaurant, verder niet.

namibh3a

namibh3

Website: Fish River Lodge

Lüderitz
Het Luderitz Nest Hotel is een groot strandhotel aan de rand van het plaatsje Luderitz. De kamers liggen direct aan het water. Lekker koele kamer hier. Het ontbijtbuffet is het beste van de reis. Redelijk goed internet, maar alleen in de buurt van de receptie.

namibh4

Website: Nest Hotel

Sossusvlei
De Sossus Dune Lodge is vooral erg heet. Je wordt gewaarschuwd deuren en ramen gesloten te houden in verband met bavianen. Maar ja – heet. De tweede nacht laat je de ramen toch wel open. Zonwerende gordijnen aan de voorkant van de huisjes zouden ook al helpen. Het eten ’s avonds is buiten op het terras, waar je mooi de zonsondergang achter de duinen kunt zien. Geen internet hier. Wel een lekker zwembadje. Het grootste voordeel van deze lodge is dat het binnen het nationaal park ligt, en dat je daardoor eerder (en langer) in het park mag rondrijden.

namibh5

namibh5a

Website: Sossus Dune Lodge

Windhoek
Het Windhoek Gardens Guesthouse is een vrij groot en lawaaierig motel. Echt gemaakt voor mensen die één nacht in de hoofdstad blijven en dan met huurauto het land gaan verkennen. Heeft een goed eigen restaurant op het terrein, zodat je de deur niet uit hoeft.

namibh6

Website: Windhoek Gardens
Kosten: 70 EUR per nacht inclusief ontbijt

Mount Etjo
De Mount Etjo Safari Lodge ligt in een groene oase, aan een meertje met veel vogels en zelfs nijlpaarden. Ze hebben er ook een groot groen gazon. Het uitstekende eten is ’s avonds in de tuin. Dit is een privé-reservaat/-opvang, waar ze geld verdienen aan excursies zoals luipaarden voeren en leeuwen voeren.

namibh7

Website: Mount Etjo

Namutoni (Etosha)
Namutoni Rest Camp is één van de ‘kampen’ in Etosha Nationaal Park. Dit zijn enorme complexen met een restaurant, souvenirwinkel, camping en huisjes. Erg onpersoonlijk allemaal dus, en ook minder luxe dan de privé-lodges waar we tot dit moment vooral hebben gelogeerd. De kamer is ruim en heeft een enorme badkamer, met maar liefst 3(!) douches: 2 binnen en 1 buiten.

namibh8

Website: Namutoni

Okaukuejo (Etosha)
Okaukuejo is het meest befaamde kamp van Etosha, omdat het een grote waterput heeft waar de hele dag door dieren komen drinken. Er staan bankjes om heen en er is zelfs een tribune. Het kamp zelf is groot en onpersoonlijk, ik had hier de kleinste kamer van de reis.

namibh9

Website: Okaukuejo

Hobatere
Hobatere Lodge is een prachtige lodge diep op privé-terrein. Erg vriendelijk personeel en leuke tochten per jeep mogelijk over het terrein. Mijn huisje was echter niet koel te krijgen, dus maar weer eens een doorwaakte nacht hier.

namibh10

Website: Hobatere Lodge

Twyfelfontein
De Twyfelfontein Country Lodge is een heel mooi gebouw dat bijna in de rode zandsteen van de achtergrond is weggewerkt. Erg mooie kamer hier ook weer, met zitje voor de deur. Goed internet in de buurt van de receptie.

namibh11a

namibh11

Website: Twyfelfontein Country Lodge

Swakopmund
Lifestyle Apartments in Swakopmund is een appartementencomplex. Mijn kamer had 2 verdiepingen, met bovenaan de trap de slaapkamer en beneden een lekkere woonkamer en keuken. Snel internet hier door eigen versterker per kamer. Een echt lekkere plek om na de lange reis een middag bij te komen. Binnen 10 minuten lopen ben je in het centrum van Swakopmund.

namibh12

Website: Lifestyle Apartments

Kaapstad
Klein Bosheuwel is een bed&breakfast in een villa in de wijk bij de tuinen van Kirstenbosch. Mijn kamer had een kamerbreed raam met uitzicht op de riante tuin van de villa. Ontbijt is Engels georiënteerd (de eigenaren komen daar oorspronkelijk vandaan), het personeel komt uit Zimbabwe. Beetje tuttig allemaal, maar ik vond er de rust die ik zocht aan het einde van deze reis.

namibh13

Website: Klein Bosheuwel Guesthouse
Kosten: 70 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

Het eten voor toeristen in Namibië is erg goed, dat is zeker ook een pluspunt ten opzichte van andere ‘safarilanden’.

Ontbijt
Het ontbijt was bijna overal in buffetvorm. Hier doet zich de Duitse connectie het best gelden: er waren altijd kaas en vleeswaren, en vaak ook lekkere broodjes. Dat smaakt mij, samen met de ook aanwezige fruitsalade en yoghurt, een stuk beter dan het standaard Engels-georiënteerde ontbijt dat je elders in Afrika veel ziet (met toast en ei).

namibe1

Lunch
Voor de lunch stopten we meestal ergens bij een restaurant, en mochten daar naar eigen keuze iets van de kaart uitzoeken. Een enkele keer kregen we, om tijd te winnen, een lunchpakket mee vanuit de lodge.

namibe2

Creatief lunchpakket met lycheesap, chocolademueslireep en een zakje patat!

Diner
In de lodges kregen we meestal wild te eten: gemsbok, springbok, kudu. Vaak was er ook een buffet, of een braai (barbecue).

namibe3

In de kustplaatsen Swakopmund en Lüderitz kun je ook goed vis eten. Bij het eten dronk ik meestal het locale bier (Windhoek Draught) of uit Zuid-Afrika geïmporteerd guavesap. Onze waterflessen vulden we gewoon met kraanwater, dat is prima te drinken.

namibe3a

Kosten

In Namibië betalen ze met de Namibische dollar. Deze is 1-op-1 gekoppeld aan de Zuidafrikaanse rand, en je kunt ze allebei gebruiken om te betalen. Uit de pinautomaten krijg je vaak een mix van deze twee valuta. Ik heb steeds gepind met mijn ING-bankpas, dat ging prima. Wat me opviel is dat er bij elke truckstop, elk benzinestation wel een geldautomaat is. Dus ook ver van de steden kun je gemakkelijk aan geld komen.

In totaal gaf ik (exclusief de internationale vlucht) 213 EUR per dag uit. Dat komt vooral door de hoge kosten van de tour, volledig verzorgd en gebruik makend van de beste lodges ter plekke. In Namibië is het daarnaast een stuk duurder dan in het buurland Zuid-Afrika. Bijna alles moet worden geïmporteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s