#652: Floraregio van de Kaap

Wat is het?
De Floraregio van de Kaap is één van de meest diverse floragebieden ter wereld. Het werelderfgoed omvat 13 clusters waar de unieke Kaapse flora het best bewaard is gebleven. Kenmerkend voor de streek is zijn ‘fynbos’: dunne, hardbladige struiken die in duizenden verschillende soorten voorkomt. De bekendste verschijningsvorm is wel rooibos (voor de thee). Veel soorten worden ook in minder subtropische streken dan de Kaap zelf als kamerplant gebruikt.

Cijfer: 7 (Planten zijn niet echt mijn ding. Gelukkig zijn er niet zoveel werelderfgoederen geheel aan planten gewijd. Ik vond het heerlijk hier rond te lopen en het is een prachtige omgeving, maar dat is het dan wel voor mij. Er bloeide ook niet veel, het beste seizoen daarvoor is van september tot november).

Toegang: Ik bezocht 2 deelgebieden in Kaapstad: de botanische tuinen van Kirstenbosch en de Tafelberg. Voor Kirstenbosch kreeg ik vanuit mijn Bed&Breakfast een jaarkaart mee, dus ik mocht daar gratis naar binnen. Een retour voor de kabelbaan naar de top van de Tafelberg kost 275 Rand (ca. 15 EUR).

Hoeveel tijd: Ik was op beide plekken zo’n 3 uur. Er horen nog 12 andere parken bij dit werelderfgoed. Als je ze allemaal wilt zien ben je wel een week bezig.

Opvallend: Ik begon met Kirstenbosch, omdat mijn Bed&Breakfast daar pal aan de ingang lag. Het ligt in de chique wijk Bishopscourt, aan de ‘achterkant’ van de Tafelberg. Vandaar loop je zo ingang 3 van de tuinen in.

Flora1

Gelukkig staan er in zo’n botanische tuin bordjes met de naam bij de planten. Zo werd de zoektocht naar fynbos niet moeilijk. Maar het zag er allemaal vrij onooglijk uit, als stugge laag-bij-de-grondse planten. Alleen de protea’s (suikerbos) doen het goed op de foto’s.

Ik bezocht de tuinen op een zaterdagmiddag, en het was vooral in het onderste deel erg druk met picknickende Kaapstadters.

Flora2

Vanaf Kirstenbosch loopt er een wandelroute naar de top van de Tafelberg. Dat is een klim van enkele uren, en bovendien niet heel veilig om alleen te doen. Dus deed ik wat iedereen doet: ik pakte de kabelbaan naar boven. Het bleek niet zomaar een kabelbaan: deze heeft van binnen een draaiend plateau, en draait gedurende de tocht van een paar minuten naar boven 360 graden om zijn as.

Flora4

Bovenop de Tafelberg was het ook erg druk. Het plateau is zo’n 3 kilometer breed en ik moest echt een flink stuk verder lopen om wat stiller te kunnen genieten. Maar ook daar werd ik soms afgeleid door Nederlandse stemmen die elkaar van alles over thuis aan het vertellen waren.

Je zou denken dat de top van zo’n berg vooral uit rotsen bestaat, maar hier is het een en al planten. Tussendoor zie je ook nog wel eens een hagedis of een (half-tamme) rotsklipdas. Er is nauwelijks schaduw, de planten zijn allemaal heel laag. Dus erg lang zitten in de hete zomerzon is er niet bij. Wel stond ik nog een tijdje te kijken bij een groepje Japanse toeristen dat aan het abseilen was vanaf de bergrand.

Flora5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s