Kaapstad

Mijn bed&breakfast in Kaapstad ligt in een buitenwijk, bij de tuinen van Kirstenbosch. Bij gebrek aan regulier openbaar vervoer kun je, om het centrum in te komen, het best gebruik maken van de toeristische rode ‘hop on, hop off’-bus. De blauwe route brengt je dan (met een grote omweg) naar de stad. Voor mij is het op de eerste volle dag in deze stad ook handig om op die manier de stad een beetje te leren kennen.

Kaapstad1

De bus rijdt achter de Tafelberg langs, en volgt dan de kust met allerlei badplaatsjes en peperdure wijken aan het strand. Aangekomen bij het centrum vallen vooral de wolkenkrabbers op. Dit zijn allemaal kantoorgebouwen, en op een zondag als vandaag is er natuurlijk niks te beleven.

Kaapstad2

Ik stap uiteindelijk uit bij het historische centrum. Hier zie je een mengelmoes van bouwstijlen, klassiek en modern door elkaar. Mijn hoofddoel is het Kasteel de Goede Hoop. Dit schijnt één van de oudste nog bestaande Europese bouwwerken in Afrika te zijn. Het fort werd  in de tweede helft van de 17de eeuw in opdracht van de VOC gebouwd, en is in ieder geval het best bewaarde voorbeeld van een VOC-fort.

Kaapstad3

Het is een vrij klein fort met lage muren. Veel tegenstand verwachtten ze hier blijkbaar niet. De gebouwen zijn allemaal geel geverfd: die kleur zou goed zijn tegen de hitte en felle zon. Met steeds de Tafelberg op de achtergrond is het een prachtige plek om een tijdje rond te lopen en de gebouwen te bewonderen. Van binnen is er niet veel te zien, maar de vijfpuntige fortstructuur is goed bewaard gebleven.

Kaapstad4

Na het bezoek aan het kasteel eet ik een snelle lunch in de hoofdstraat (de Long Street). Hier in de buurt lopen op zondag alleen toeristen en bedelaars/daklozen. Het is er niet gevaarlijk maar wel een beetje irritant.

Een groene oase in het centrum is De Kompanjiestuin. Deze werd al in 1652 aangelegd om de VOC-schepen te voorzien van verse groente en fruit. Nu is het een klein stadspark. Ernaast loopt de Gouvernementslaan, omzoomd door oude eiken. Hieraan ligt onder andere het Parlementsgebouw.

Kaapstad5

Het mooiste gebouw aan deze laan is het Tuynhuis. Dit is de officiële residentie van de Zuidafrikaanse president, als die in Kaapstad is. Zijn Nederlandse naam dankt hij aan de tijd van de VOC, toen hier de gereedschappen voor het onderhoud van de Kompanjiestuin werden bewaard.

Kaapstad6

Om 2 uur meld ik me op de Groene Markt voor een wandeling met gids door de wijk Bo-kaap. Het is een gratis wandeltour, waarbij je na afloop alleen een zelf te bepalen fooi betaalt. We zijn met 10 man, en lopen kalmpjes de heuvel op richting Bo-kaap. Dit is van oudsher de islamitische wijk van Kaapstad. We zien onder andere de oudste moskee van het land.

Kaapstad7

De wijk is echter vooral bekend om zijn gekleurde huizen: geen enkel huis heeft dezelfde kleur als zijn buren. Elk jaar verven de bewoners de huizen opnieuw, en het staat er inderdaad allemaal strak bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s