#651: Twyfel fontein

Wat is het?
Twyfelfontein is uniek vanwege haar hoge aantal rotstekeningen: meer dan 2000 op 235 verschillende oppervlakken. Ze zijn in de rotsen gekerfd door jager-verzamelaars die in deze streek leefden tot ze rond het jaar 1000 verdreven werden door landbouwers. Op de meeste tekeningen zijn dieren afgebeeld: giraffen, neushoorns, zebra’s, antilopes en zelfs pinguïns en zeerobben.

Cijfer: 6 (Het is een prachtige omgeving, lekker afgelegen zoals je dat bij veel rotskunst-werelderfgoederen ziet. De tekeningen zelf zijn vrij eenvoudig en eentonig (heel veel giraffen). De uitleg die erbij wordt gegeven is oppervlakkig, en we liepen slechts 1 van de 2 mogelijke routes).

Toegang: De entree voor buitenlandse toeristen is hier 100 Namibische dollar (6,5 EUR).

Hoeveel tijd: De rondleiding duurt een uur.

Opvallend: Het is weer een mooie rit naar deze bestemming. Het is er droog, weinig bewoond, maar met de prachtigste rotsformaties van zandsteen en vulkanisch gesteente. We moeten diep een vallei in rijden, maar opeens zijn daar tekenen van beschaving: een heuse parkeerplaats met overkapping tegen de zon en het bezoekerscentrum van de rotstekeningen van Twyfelfontein. Er komen hier ruim 40.000 bezoekers per jaar,  vooral omdat het zo’n prettige tussenstop is tussen het Etosha Nationaal Park en de kust rond Swakopmund.

Twyfel2

Vanaf het bezoekerscentrum krijgen we een jonge vrouwelijke gids mee met de mooie naam Wilhelmina. Ze zet er stevig de pas in, en we lopen onder de brandende zon eerst een stukje over de weg. We stoppen bij een vervallen huis: hier woonde de blanke boer David Levin met zijn familie – hij was in 1946 naar dit nagenoeg verlaten gebied getrokken om een schapenboerderij te beginnen. Erboven, tegen de rotswand, kun je onder een afdakje de waterbron zien die Levin de naam Twyfelfontein gaf.

Levin liet de rotstekeningen die hij aantrof op de stenen in ‘zijn’ land zien aan een archeoloog, en al in 1952 werd Twyfelfontein als monument beschermd. We lopen met onze gids de ‘Lion Man’-route langs een aantal van die rotstekeningen. Het eerste ‘tableau’ dat we zien toont een aantal veel voorkomende dieren in deze streek (giraffe, gemsbok) en de bijbehorende afdrukken van hun poten.

Twyfel3

Een rotsblok iets verderop laat rondjes zien: het wordt verondersteld dat dit een soort landkaart was, met daarop aangegeven de locatie van de meer en minder permanente waterbronnen in het gebied.

Op de meeste rotsen staan naast de dieren ook menselijke voetafdrukken afgebeeld. Dit zouden de ‘handtekeningen’ van de makers van de rotsgravures zijn. Elders in de wereld zie je vaak menselijke handafdrukken bij de prehistorische rotstekeningen.

Twyfel4

Het vereist daarna wat klauterwerk over de rotsen om bij het hoogtepunt van deze route te komen: de afbeelding van de Leeuwenmens. Deze heeft het lichaam van een leeuw en menselijke voeten met 5 tenen. Men gaat er vanuit dat deze tekening een meer rituele betekenis heeft gehad.

Twyfel5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s