7x Etosha

Met een stichtingsjaar van 1907 is Etosha één van de oudste natuurparken van Afrika. We reisden er in 3 dagen doorheen van oost naar west.

Het specifieke van het Etosha Nationaal Park in het noorden van Namibië zijn de natuurlijke en kunstmatige waterdrinkplaatsen. Het park ligt om de enorme Etosha zoutpan, een zoutvlakte 1,5 keer zo groot als Luxemburg die totaal onleefbaar is. De bekendste waterdrinkplaats ligt bij het Okaukuejo kamp, waar we ook 1 nacht overnachten in de lodge. Daar kun je vanaf een tribune en gemakkelijke banken dag en nacht het komen en gaan van de dieren aanschouwen. Overdag zijn er veel zebra’s, springbokken, gemsbokken en andere kleinere zoogdieren te zijn. Als de zon ondergaat komen ook de neushoorns hier drinken.

Etosha2

Nadat we al zo’n beetje de hele dag in de truck hebben gezeten, weet de chauffeur/gids aan het einde van de eerste middag toch nog de scherpte op te brengen om heel in de verte jachtluipaarden te spotten. Het duurt een minuut of vijf, zelfs met mijn camera of met een verrekijker, voordat de rest ze ook ziet. Ze zitten bij iets wits: een dier dat ze pas gedood hebben. Het is nu de kunst het snel op te eten voordat andere dieren er gebruik van maken.

Etosha4

De volgende ochtend duurt het niet lang voor het volgende hoogtepunt zich aandient: in een kuil achter de struiken zit een hyena-familie. De kleintjes laten zich na een tijdje ook buiten het nest zien, en kijken ons nieuwsgierig aan.

Etosha3

De avond ervoor hebben we al zwarte neushoorns gezien: 3 vanuit de verte in het hoge gras, en een 4-tal bij de waterput van Okaukejo. Vlak bij de Etosha zoutpan stuiten we opeens op een wel heel groot exemplaar. Het is een veel meer zeldzame witte neushoorn. Deze is bezig met zijn ochtendtoilet, en ligt lekker in de modder te badderen. Daarna loopt hij in gezwinde spoed door, en kunnen we hem een hele tijd volgen met de truck.  Totdat hij voor ons de weg oversteekt en tussen de bosjes aan de andere kant verdwijnt.

Etosha5

Zadeljakhalsen zijn ook getrouwe bezoekers van de waterputten. Op andere reizen in Afrika had ik er nog niet zo veel gezien, maar hier in Etosha zijn ze makkelijk te vinden. Ze zijn opvallend klein zo tussen al die andere dieren aan de waterdrinkplaats.  De andere beesten zijn ook weinig onder de indruk van hun aanwezigheid.

Etosha6

Van de grote zoogdieren komt de olifant het vaakst voor in Etosha – wel zo’n 3000 individuen, hoewel de exacte cijfers met het oog op stropers niet meer bekend worden gemaakt. Wij zijn echter niet zo gelukkig in het vinden van de olifanten, hier en daar zien we een enkeling in de verte. Tot er op de laatste dag vlak langs de weg een groot exemplaar rustig de blaadjes van de acacia staat af te trekken. Prachtig om hem zo bezig te zien.

Etosha7

We verlaten Etosha via de westelijke uitgang. Deze westkant van het park is nog niet zo heel lang open voor gewone toeristen. Je merkt duidelijk het verschil: de weg is erg slecht (20-30 kilometer lang wasbord…), en de dieren lijken minder aan auto’s gewend. We komen er twee prachtige waterdrinkplaatsen tegen bij Ozonjuitji M’bari en Sonderkop, die alles hebben wat Etosha speciaal maakt. Hier zijn we tientallen, misschien wel honderden individuele dieren van verschillende soorten tegelijk gebruik maken van de waterdrinkplaats. De olifant deelt met de zebra’s, en de giraffen met de hartenbeesten – terwijl een groepje leeuwen onder een struik lui ligt uit te buiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s