De wilde paarden van Aus

Geen reisverslag over Namibië is compleet zonder een sectie over de wilde paarden in de omgeving van de plaats Aus. Er bestaan allerlei theorieën over hoe ze er gekomen zijn, maar het waarschijnlijkst is dat ze zijn achtergelaten door de koloniale Duitsers. In ieder geval zijn ze sinds die tijd verwilderd, en leven ze in de bergen en soms op de vlaktes in de buurt van Aus. We reden hier eergisteren ook al langs, maar toen was er geen (wild) paard te bekennen.

Aus1

Gelukkig kent de gids ook nog een waterput waar ze vaak komen drinken. Daar gaan we deze ochtend heen. Als we aankomen is er echter nog steeds geen paard te zien. We gaan toch maar uit de truck. Even later zegt de gids dat hij twee paarden aan ziet komen uit de bergen. Wij zien een hele tijd nog niets maar hij heeft gelijk. Twee paarden sjokken langzaam maar in loodrechte lijn op de waterput af.

Opeens komen er vanaf de andere kant 10 gemsbokken aangelopen in flink tempo. Ze zijn eerder bij de waterput dan de paarden, maar lijken geen bezwaar te hebben die te delen. De gemsbokken duwen elkaar met hun grote horens soms weg bij het water. De paarden laten ze met rust.

Aus2

De put hier wordt open gehouden en onderhouden op kosten van het diamantmijnbouwbedrijf in Lüderitz. Zonder deze watervoorziening zouden de paarden het niet overleven. Door de grote droogte van de afgelopen jaren zijn er al veel dood gegaan. Daarnaast worden ze door vrijwilligers bijgevoerd met hooi – hoewel ze dat volgens onze gids meestal laten liggen ten faveure van eten dat ze toch nog wel in de bergen kunnen vinden. Het was prachtig de paarden maar ook de gemsbokken in actie te zien in deze barre omgeving.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s