Lechner’s Boedapest

Na mijn bezoek aan Pécs heb ik nog een paar uur te besteden in Boedapest voordat mijn vliegtuig terug naar Nederland vertrekt. Ik zoek dus maar weer eens op de lijst van mogelijk toekomstig werelderfgoed, en kom daar “Ödön Lechners onafhankelijke, pre-moderne architectuur” tegen. Dit voorstel omvat vijf gebouwen ontworpen door de Hongaarse architect Lechner aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Vier daarvan zijn te vinden in Boedapest, en twee zelfs in het centrum. Een gemakkelijk doelwit dus voor een paar verloren uurtjes in de Hongaarse hoofdstad.

Lechner1

De Postspaarbank

Het eerste gebouw van zijn hand dat ik bezoek is de Postspaarbank. Dit ligt in een statige klassieke wijk, vlak achter het iconische Parlementsgebouw. Het springt er uit in de straat, maar helaas staan de gebouwen te dicht op elkaar om goede foto’s te maken. Ook is het zachtjes begonnen met sneeuwen.

Ödön Lechner was dé Hongaarse representant van wat elders in Europa Jugendstil of Art Nouveau wordt genoemd. Hij had daarmee kennis gemaakt toen hij jaren in Parijs en Londen woonde. Maar hij gaf er een heel eigen Hongaarse draai aan: hij gebruikte motieven uit Hongaarse volkskunst en uit Azië (Perzië, India).

Lechner2

Invloeden van Hongaarse volkskunst

De spaarbank is op zondag uiteraard gesloten, dus na een paar foto’s genomen te hebben reis ik verder met de efficiënte metro naar het Museum van Toegepaste Kunst.  Als je bovengronds komt is het museum niet te missen: het karakteristieke groene dak zie je al van ver, en qua uitstraling had het zo in India kunnen staan.

Van binnen moet het ook heel interessant zijn. Maar helaas: het museum is voor renovatie gesloten. Ik vermaak me echter prima bij de hoofdingang. Dit is hét visitekaartje van het museum, met prachtige geglazuurde tegels in goede staat.

Lechner3

Hoofdingang van het Museum voor Toegepaste kunst

Omdat ze waarschijnlijk wel weten dat de hoofdingang al een trekpleister op zich is, hebben ze het hek hier open gelaten. Ik kan dus op mijn gemak alles van dichtbij bekijken. Ik ben de enige bezoeker – passanten lopen snel door in de natte sneeuw die nog steeds gestaag doordwarrelt.

Er is ook een link tussen Lechner en Pécs: voor het geglazuurde tegelwerk werkte Lechner samen met de firma Zsolnay uit Pécs, een fabriek die nog steeds bestaat en onder andere keramiek levert aan IKEA. Er is ook een Zsolnay museum in Pécs.

Lechner4

Lechner kwam uit een familie van keramisten, en die invloed is te zien aan de vele geglazuurde tegeltjes op zijn gebouwen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s