Puy de Dôme

Onverschrokken ging ik ook de laatste halve dag in het zuidelijke centrum van Frankrijk met het openbaar vervoer te lijf. Eindelijk zat het eens mee: zondag 5 november was precies de laatste dag in de seizoensdienstregeling van de bus tussen het station van Clermont-Ferrand en het station voor de Puy de Dôme. De Puy de Dôme is een gedoofde vulkaan van 1464 meter hoog. Het is een regelmatig terugkerend eindpunt van een etappe in de Tour de France. Én het hoogtepunt van de keten van vulkanen Chaîne des Puys, die volgend jaar wellicht tot werelderfgoed wordt benoemd.

Tot 2010 mocht je nog met eigen vervoer naar de top rijden, maar sindsdien is er een treintje. Voor 12.30 EUR koop je een retour – je kunt ook terug naar beneden lopen maar dat leek me op deze dag niet zo aantrekkelijk. De top was niet te zien door de wolken, en op een scherm beneden werd aangegeven dat het boven net onder het vriespunt was.

Een stuk of 30 toeristen en dagjesmensen namen met mij de trein van 10 uur naar boven. De spoorlijn is een tandradbaan, met een extra rail in het midden om meer grip te hebben en zo steilere hellingen aan te kunnen.

006

Trein over de tandradbaan naar de top van de Puy de Dôme

De trein heeft alom panoramaramen, zodat je goed van het uitzicht kunt genieten. Alleen was dat uitzicht er deze ochtend niet – we zaten middenin de wolken.

Eenmaal boven was bitterkoud, ook door de snijdende wind die over de top raast. De planten waren wel van een mooi ijslaagje voorzien.

011

Vrieskou

Helemaal op de top is een natuurkundig / meteorologisch observatorium. Toen ze dit eind 19de eeuw aanlegden, stuitte men er op de resten van een Romeinse tempel. Deze vrij grote tempel zijn ze nu weer aan het opbouwen. In het naastgelegen bezoekerscentrum kun je zien hoe dat in z’n werk gaat. En daar is het ook lekker warm, dus ik zat op mijn gemak de hele Franstalige film uit over de oorsprong en bouwstijl van de tempel. Het is best een klus geweest al die stenen naar boven te slepen.

017

Restanten van de Tempel van Mercurius op de top

Om mijn vliegtuig vanaf het vliegveld van Clermont-Ferrand te halen, moest ik al met de trein van half 12 weer terug naar beneden. Vooraf leek dat een wat kort bezoek, maar ik was door de kou en de mist boven maar wat blij dat ik weer naar beneden kon. De laatste 20 minuten voor vertrek bracht ik al door in de cafetaria met een warme koffie.

Tijdens de rit naar beneden bleek de bewolking wel langzaam op te trekken. Met wat moeite zag ik ook een aantal andere gedoofde vulkanen in de keten. Al met al niet zo’n spectaculaire plek, en Frankrijk heeft ook veel moeite om het op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Ze zijn al twee keer terug verwezen voor meer onderzoek en onderbouwing – deze serie van vulkanen wordt gezien als slechts een ‘schaalmodel’ in vergelijking met de vulkaanlandschappen in IJsland of in Rusland’s Kamchatka. Ook de grote TV-antenne op de top van de Puy de Dôme wordt met afgrijzen bekeken.

034

Vulkaanketen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s