#647: Kathedraal van Bourges

Wat is het?
De Kathedraal van Bourges wordt beschouwd als een meesterwerk van de gotische architectuur. De bouw startte aan het eind van de 12de eeuw, op last van de ambitieuze aartsbisschop Henri de Sully die “moderne” ideeën uit Parijs had meegenomen. Hij wilde het gebouw vooral groot en hoog maken, en met drie rijen gebrandschilderde ramen boven elkaar zodat er veel lichtinval was. De kathedraal staat ook symbool voor de macht van het Christendom in het middeleeuwse Frankrijk.

Cijfer: 7 (De lijst staat vol met gotische kathedralen, maar met mate zijn ze wel te genieten. Deze in Bourges is in zeer goede staat – niet vuil van de luchtverontreiniging, zoals je elders veel ziet. Hij vormt een consistent geheel, zoals de middeleeuwse bouwers het waarschijnlijk bedoeld hebben.).

Toegang: Gratis. De entree tot de kathedraal zelf kost niets. Als je de toren wilt beklimmen of de crypte wilt bekijken moet je wel een paar EUR betalen.

Hoeveel tijd: Ik was er zo’n anderhalf uur. Ik ben niet in de toren geweest (geen zin in om te klimmen), en de crypte was gesloten vanwege een particuliere herdenkingsdienst.

Opvallend: Dit zou eigenlijk mijn 650ste bezochte werelderfgoed moeten zijn, maar mijn grootste werelderfgoedreisflater ooit gooide roet in het eten. Bij aankomst op het vliegveld van Clermont-Ferrand bleek ik mijn rijbewijs vergeten te zijn mee te nemen. Dus: geen huurauto. En dus ook geen tocht langs afgelegen werelderfgoedgrotten in Pont d’Arc of de Vézère Vallei.

In plaats daarvan reisde ik met één van de schaarse treinen die vertrekken vanaf Clermont-Ferrand naar Bourges. Ik arriveerde aan het begin van de avond in deze middelgrote stad, en ging meteen maar even kijken bij de kathedraal. De straten in het centrum waren uitgestorven, en nergens was er licht te zien in de huizen. Ik vroeg me af of de inwoners van Bourges soms de hele avond in het donker zitten, luiken dicht en deuren op slot? Maar de kathedraal was wel mooi verlicht.

Bourges2

Drie van de vijf poorten in de voorgevel, met verlichting in de avond

De volgende ochtend bekeek ik het gebouw op mijn gemak. Ik begon met de buitenkant. Je kunt er niet helemaal omheen lopen, maar aan de zijkanten zijn twee kapellen die de moeite waard zijn. De beste decoraties bevinden zich echter aan de voorgevel (de westelijke ingang). Hier zijn 5 deuren omlijst met allerlei Bijbelse en regionaal-historische scènes. Die 5 ingangen zijn op zich al één van de bijzondere dingen aan deze kathedraal: een normale gotische kathedraal heeft er maar 3. Boven de grootste, middelste deur is een vrij plastische weergave van de hel te ontdekken.

Bourges3

Duiveltjes

Binnen vallen vooral de gebrandschilderde vensters op. De kathedraal heeft 3 rijen vensters boven elkaar, en al die vensters zijn beschilderd. Achterin zitten de oudste vensters. Het zijn originelen uit de 13de eeuw. Deze laten weinig licht door en zijn meest rood en blauw. De nieuwere gebrandschilderde ruiten zijn lichter van kleur en meer doorschijnend. Ondanks al die vensters is de kathedraal toch vrij duister van binnen, zeker op een vroege ochtend in november.

Bourges4

Glas-in-lood vensters uit de 13de eeuw

Bourges5

Glas-in-lood vensters uit de 15de eeuw

Er horen bij het werelderfgoedcomplex nog een paar andere locaties in de omgeving, die historisch met de kathedraal verbonden zijn. Zo is er een landschapstuin (met de “verplichte” standbeelden en een obelisk), het voormalig paleis van de aartsbisschoppen én een opslaghuis voor de afgedragen tiende van de oogst als kerkbelasting. Dit laatste gebouw is in vakwerkstijl, wat je hier in Bourges ook veel terug ziet in de huizen in het oude centrum.

Bourges6

Het graanhuis, waar de belasting in natura werd bewaard

Een gedachte over “#647: Kathedraal van Bourges

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s