Terugblik Ecuador 2017

Ecuador is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika, en het heeft van alles een beetje: Amazonewoud, Andesgebergte, koloniale steden en zeekust. Ik maakte een rondje van twee weken door de Andes via de hoofdstad Quito naar de Galapagos-eilanden. Het voelt als een iets rijker en beter georganiseerd land dan bekende buur Peru, maar economisch ontlopen de twee elkaar niet zoveel.

Ik vond de Andesregio, met name in de buurt van Riobamba, en de enorme vulkanen erg mooi. Ook bijzonder is het grote aantal inheemse mensen (vooral vrouwen) dat er nog in traditionele kleding rondloopt. Quito is een interessante stad voor een dag of twee, en de Galapagos is vooral vanwege zijn grote vogels en reuzenschildpadden niet te missen.

Wat minder aan Ecuador is het gebrek aan grote precolumbiaanse opgravingen (echt maar een fractie van wat je in Peru ziet), het eten, en het ontbreken van echt bijzondere bezienswaardigheden afgezien van de Galapagos.

Voorbereiding

Voor Ecuador is geen speciale voorbereiding nodig. Ik kocht mijn vliegticket naar de Galapagos zo’n half jaar van tevoren, maar dat is niet echt nodig.

Vervoer

Internationale vluchten
Ik vloog rechtstreeks van Amsterdam naar Quito met KLM, heen in Economy Comfort klasse en terug Business Class. De vlucht gaat op de terugweg via Guayaquil, wat het tot een tocht van 14 uur maakt (anders is het 11 uur). Ik had vooraf 6 afleveringen van Suits gedownload vanaf Netflix, dat maakte het vertier onderweg zeer aangenaam.

Het vliegveld van Quito is relatief klein. De vlucht uit Amsterdam was de enige die landde op dat moment van de dag. Dat betekende ook: snel door de grenscontrole en douane. Voor mijn terugvlucht verbleef ik er nog een paar uurtjes in de Business Class lounge en snackte daar een gratis lunch bij elkaar.

ecuav2

De lounge op het vliegveld van Quito: lunch met cappuccino en belegde broodjes

Binnenlandse vluchten
Mijn eerste ervaring met een binnenlandse vlucht in Ecuador was direct geen beste: bij aankomst vanuit Amsterdam in Quito bleek dat TAME de avondvlucht naar Cuenca had geannuleerd. Ik zou van hen een hotelovernachting in Quito krijgen en dan de volgende ochtend vliegen. Gelukkig zag ik op het bord met vertrekkende vluchten nog een vlucht naar Cuenca staan, met een andere maatschappij. Die zou 2 uur eerder vertrekken dan mijn oorspronkelijke vlucht. Bij het loket van LATAM bleek al snel dat ze ondanks dat het nog maar 1,5 uur tot vertrek was gemakkelijk nog een extra ticket wilden verkopen. 63 USD betalen en het was geregeld.

Uiteindelijk bleek ook deze vlucht maar voor zo’n 30% bezet. De tocht naar Cuenca duurt 45 minuten, maar geeft een mooi uitzicht over het Andeslandschap en scheert onder andere net langs de Cotopaxi-vulkaan (met sneeuwtop). Landen op het vliegveld van Cuenca is ook interessant: dit ligt middenin de dichtbevolkte stad, zodat je bij het aanvliegen zo ongeveer tussen de kerktorens doorvliegt.

ecuav1

Vliegtuig van LATAM (de opvolger van LAN) landt op vliegveld Baltra (Galapagos)

Een vergelijkbaar verhaal met TAME had ik bij het vertrek vanaf de Galapagos naar Quito: bij aankomst op het vliegveld bleek de vlucht 4 uur vertraging te hebben. De maatschappij zorgde er dit keer voor dat een selecte groep passagiers werd overgeboekt naar een eerdere vlucht van een andere maatschappij (opnieuw: LATAM).

Bussen
Alle verplaatsingen over land heb ik met de bus gedaan. Hoe dat in Ecuador in zijn werk gaat beschreef ik al hier.

ecuav3

In de steden stikt het van de taxi’s. In middelgrote plaatsen zoals Cuenca en Riobamba betaal je slechts 1 dollar voor een ritje, in de grotere 2 á 3 vanwege de langere afstanden.

Cuenca
Hostal Macondo is een rustig pension in een voormalig koloniaal huis. Het is behoorlijk groot, er zijn twee binnenplaatsen waar de kamers omheen liggen. Het ligt op loopafstand van het centrum en het busstation. Goed internet op de kamer. Het ontbijt is net als de kamers: eenvoudig maar keurig verzorgd. Naast brood met toebehoren kun je kiezen uit ei, fruitsalade of yoghurt. Je hebt er geen wekker nodig, want elke ochtend stipt om half 7 belt de ontbijtmedewerkster aan bij de voordeur om binnengelaten te worden – en die bel hoor je door het hele pension.

ecuah1
Website: Hostal Macondo
Kosten: 24 EUR per nacht inclusief ontbijt

Riobamba
Casa 1881 is een opgeknapt herenhuis in het wat meer historische gedeelte van de stad Riobamba. Ik had er een kamer met Frans balkon, vanwaar je in de ochtend mooi de vulkaan Chimborazzo kon zien. Het heeft veel meer pretentie dan het vorige hotel, in Cuenca. Zo is er iedere ochtend een uitgebreid gekookt ontbijt van twee gangen. Ze hebben ook een luxe koffiemachine, waar de eigenaar soms goede cappuccino uit kon toveren. Goed internet ook hier. Minpunt is dat het nogal een eind lopen is naar een behoorlijk restaurant (die liggen allemaal in het nieuwere deel van de stad).

ecuah2

ecuah2b

Website: Casa 1881
Kosten: 29 EUR per nacht inclusief ontbijt

Quito
Casa Gardenia is een moderne bed&breakfast met 7 kamers in het oude centrum van Quito. De kamer had geen kast, en de wastafel was op de slaapkamer. Opvallend slecht en instabiel internet hier. Ontbijt is een simpel buffetje. Kortom: voor deze prijs had het beter gekund.

ecuah3

Website: Casa Gardenia
Kosten: 92 EUR per nacht inclusief ontbijt

Puerto Ayora
Het K-Leta Guesthouse is een complex met een aantal appartementen in het centrum van Puerto Ayora. Mijn appartement bestond uit een keuken met eettafel, een bank met tafel en een bed (dit alles in één open ruimte) en een aparte badkamer. De eigenaar is een leuke jongen die goed Engels spreekt, en je met van alles kan en wil helpen. ’s Ochtends brengt hij ontbijt op de kamer. Verder staat er altijd koffie en een watertank met drinkwater.

ecuah4

Website: La K-leta Guest House
Kosten: 80 EUR per nacht inclusief ontbijt

Quito
Het Wyndham Garden Quito is een luxe hotel in het moderne deel van Quito. Het ligt op zo’n 20 minuten lopen van grote winkelcentra. Ik had er een extra luxe kamer, met jacuzzi en een bed om in te verdwalen. Hier voor het eerst Engelstalige zenders op TV. En supersnel internet. ’s Ochtends is er een groot ontbijtbuffet.

ecuah5

Website: Wyndham Garden Quito
Kosten: 115 EUR per nacht inclusief ontbijt

Eten

In sommige landen kijk je er elke dag weer naar uit om iets nieuws te proberen bij een leuk restaurantje, in andere is het een zoektocht naar iets acceptabels omdat je toch wat moet eten. Ecuador valt duidelijk in de laatste categorie. Er zijn niet veel ‘echte’ restaurants, de Ecuadoranen gaan zelf het liefst bij een soort snackbars eten waar ze gegrilde kip met friet hebben.

Ontbijt
Bij het ontbijt kreeg ik bijna overal hetzelfde: toast, iets met ei, fruitsalade, koffie en vruchtensap. Ik verlangde op het laatst wel naar een ontbijtbuffet waarbij je zelf mag kiezen.

ecuae1

Lunch
Iets waar ze wel goed in zijn in Ecuador is vruchtensappen creëren. Je kunt ze overal makkelijk in een tiental smaken krijgen, en dan vooral met “bijzondere” fruitsoorten uit de Andes als naranjilla (een grote rode bes), mora (zwarte bessen met water en suiker) en de boomtomaat.

ecuae2

Diner
Voor het avondeten zocht ik regelmatig een Mexicaans restaurant op, of een Argentijns-geïnspireerd grillrestaurant. Zo at ik een overheerlijke biefstuk in Quito (30 dollar), en ook echte Ecuadoraanse ceviche in dezelfde stad.

IMG_0610

Ecuadoraanse variant van ceviche: in citroen gemarineerde vis, met tomatensaus

Op de andere dagen was het wat worstelen met de Ecuadoraanse of internationale keuken. Zoals met motepillo, een gerecht van gedroogde maïs vermengd met roerei.

ecuae3

Motepillo (onder), met een soort vegetarische groentenbal en een varkenskotelet.

Kosten

In Ecuador hebben ze sinds 2000 de Amerikaanse dollar als officieel betaalmiddel ingevoerd. Alleen het kleine muntgeld is Ecuadoraans. Dat heeft positieve gevolgen voor de economie gehad, maar zorgt er ook voor dat het er niet echt goedkoop is. Op de Galapagos en in Quito kom je al snel voor bijna-Europese prijzen te staan. Voor het avondeten plus drankje was ik daar eigenlijk altijd wel meer dan 20 dollar kwijt. In “het binnenland” (Riobamba, Cuenca) was het wel een stuk goedkoper.

In totaal gaf ik (exclusief de internationale vlucht) 148 EUR per dag uit. Zonder de Galapagos zou dat 111 EUR per dag zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s