#646: Galapagos

Wat is het?
De Galapagoseilanden en het omliggende zeereservaat kennen een hoge diversiteit aan unieke en inheemse flora en fauna. De archipel van 127 eilanden ligt in de Stille Oceaan, zo’n 1000 kilometer van de kust van Ecuador. De geïsoleerde ligging, vulkanische activiteit en het samenkomen van drie oceaanstromen hebben bijgedragen aan het bijzondere karakter. Het is hier dat in 1835 Charles Darwin de evolutietheorie ontwikkelde.

Cijfer: 8 (Er zijn eigenlijk 2 dingen die de Galapagoseilanden heel bijzonder maken: de aanwezigheid van dieren die je nergens anders ter wereld vindt (of bijna niet), en het feit dat de dieren heel benaderbaar zijn. Voor mij heeft het echter toch niet de betovering van de jungle, zoals ik die bijvoorbeeld in Guyana, Oeganda, Congo en Peru leerde kennen. Het is meer een bestemming voor waterratten, je kunt overal zwemmen en snorkelen en er zijn de prachtigste witte zandstranden die je alleen hoeft te delen met wat zeeleeuwen of leguanen).

Toegang: De “entree” tot de eilanden kost minimaal 120 dollar. 20 dollar betaal je voordat je op de vlucht naar de Galapagos stapt, en de resterende 100 direct na aankomst. Daarnaast zijn er nog allerlei bijkomende kosten, zo heft het eiland Isabela 10 dollar haventaks, worden de prijzen van de vliegtickets kunstmatig hoog gehouden (ik betaalde 440 dollar voor Quito – Baltra – Quito) en zijn de taxi’s zo aan de prijs dat de eigenaar van mijn pension in Puerto Ayora vertelde dat de chauffeurs soms uit schaamte lagere prijzen vragen dan de vastgestelde. Een dagtour zoals ik die naar Noord-Seymour maakte kost gemiddeld 150 dollar per persoon.

Hoeveel tijd: Ik was er 4 nachten. Dat betekende 3 volle en 2 halve dagen om de eilanden te bekijken. Dat was eigenlijk net iets te weinig, een dag of 2-3 langer geeft je de mogelijkheid om ook als zelfstandig reiziger wat meer variatie aan eilanden te zien. En dan kun je bijvoorbeeld overnachten op Isabela, en hoef je niet twee keer op een dag de zware tocht met de veerboot te doorstaan.

Opvallend: Ik had vooraf de kleurrijke gids Galapagos Wildlife gekocht, waarin de natuur van de eilanden staat beschreven. Het is een boekje met 156 bladzijden, en ook bij het lezen ervan valt al op hoe weinig diversiteit er in het dierenleven op de Galapagoseilanden is. Zelfs als je alleen maar in de buurt van het toeristische kustplaatsje Puerto Ayora zou blijven, zou je al een flinke dwarsdoorsnede kunnen zien.

IMG_0905

Reiger en pelikaan in de haven van Puerto Ayora

Van de in het boek beschreven diersoorten heb ik de volgende kunnen afvinken:

 • Reuzenschildpad (in het wild in El Chato natuurreservaat op Santa Cruz eiland, en “gekweekt” in het Charles Darwin onderzoeksstation op datzelfde eiland)
 • Galapagoslandleguaan (alleen in het onderzoeksstation op Santa Cruz)
 • Zeeleguaan (vooral veel op Isabela, maar ook op Santa Cruz)
 • Lavahagedis (bij bosjes, zowel op Santa Cruz als Isabela)
 • Galapagos zeeleeuw (liggen graag in de havens te zonnen op Santa Cruz en Isabela)
 • Haaien en reuzenmanta’s (iedere avond gratis te zien in het licht van de pier van Puerto Ayora)
 • Blauwvoetgenten (massa’s op Noord-Seymour)
 • Fregatvogels (ook veel op Noord-Seymour, en een paar overvliegende op Isabela)
 • Vele andere, meer ‘gewone’, zeevogels.
 • Flamingo’s (op Isabela)
IMG_0786

En deze krabben zie je ook overal aan de kust…

De belangrijkste gemiste soorten waren:

 • Groene zeeschildpad (wel door anderen gezien tijdens het snorkelen bij Noord-Seymour)
 • Pinguins (helaas werd de tour naar Bartolomé geannuleerd, waar je ze gegarandeerd kunt zien; op Isabela zouden ze ook moeten zitten maar heb ik ze niet gevonden)
 • Galapagos-havik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s