Zondag in Quito

Quito is groot genoeg om je nog een dag te vermaken. Niet dat er heel veel bezienswaardigheden zijn buiten de oude stad, maar ik heb toch nog wat gevonden. Op zondag zijn de straten in het centrum autovrij, dus ik moet eerst een eindje lopen voordat ik een taxi kan aanhouden. Mijn eerste doel voor vandaag is de Capilla del Hombre (Kapel van de Mens) en het er naast gelegen Museum Guayasamin. Dit ligt in Bellavista, een redelijk welvarende wijk in het noorden van de stad.

Oswaldo Guayasamin was een Ecuadoraans schilder, en naar verluidt één van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse kunstenaars van de 20ste eeuw. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar veel van zijn werk hangt ook in de grote musea in Europa. Toen hij ouder werd speet het hem dat zijn werk niet meer in Ecuador te zien was. Hij bouwde daarom bij zijn huis de “Kapel van de Mens”, om een aantal van zijn grootste werken ten toon te kunnen stellen. De kapel is een strak, grijs gebouw in de vorm van een vulkaan. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Ook zijn huis is nu in bezit van een stichting. Het is een prachtig landhuis, zo ingericht alsof hij het gisteren heeft achter gelaten (Guayasamin stierf in 1999). Naast enkele van zijn eigen werken is er een verzameling precolumbiaanse voorwerpen en koloniale kunst te zien. Ook zijn atelier is te bezoeken. Daar kun je aan de hand van een video zien hoe hij te werk ging. Hij maakte veel heel grote schilderijen, dus hij had ook heel grote kwasten!

IMG_0638

In de tuin van het huis van Guayasamin

Na het museum loop ik de steile heuvel af naar de grote straat. Hier hoop ik te kunnen lunchen én de volgende stap op mijn dagtocht te nemen: de Hop-on Hop-off bus. Dit is duidelijk een meer moderne buurt dan het centrum van de stad. Ik lunch dan ook bij een heel hippe tent met alleen maar keuze uit gezonde gerechten. Na de lunch ga ik op zoek naar de juiste bushalte – ik moet bij de botanische tuin zijn. Het blijkt vlakbij te zijn en ik vind het meteen. Ik moet nog 3 kwartier wachten op de volgende bus, dus ik maak maar een rondje door het er naast gelegen park. Dit is op zondag het terrein van relaxende inwoners van Quito. Je kunt er fietsen, hardlopen, maar ook een beetje op het gras liggen. Ook zijn er allerlei eettentjes.

IMG_0648

Verkoopster in het park

Als de dubbeldekker bus van Tour Quito arriveert kan ik makkelijk nog een plekje op het bovenste, open dek bemachtigen. Er zijn maar heel weinig passagiers – voor Ecuadorse begrippen is het met een dagkaart van 15 dollar best duur. In het museum vanochtend waren de bezoekers wel meest Ecuadoranen. Op zondag is het museum voor hen gratis, buitenlanders moeten gewoon de standaardprijs van 8 dollar betalen!

De bus rijdt weer richting het oude centrum, terug naar waar ik deze ochtend vandaan kwam. Er staat een bandje aan met uitleg in het Engels en Spaans, zo leer je nog wat over de stad. Er wonen 2,2 miljoen inwoners – daarmee is het de tweede stad van Ecuador (na Guayaquil). We zien nog wat meer parken en standbeelden, maar pas in het centrum wordt het weer echt mooi. Het is wel fijn om dit keer de steile straten niet te voet te hoeven doen. Vanaf het bovendek vallen ook de balkons met bloemen meer op dan als je op straat loopt.

IMG_0664

De steile straten van de binnenstad

De belangrijkste reden dat ik deze bustour wilde doen was omdat hij naar El Panecillo gaat, een heuvel iets boven de stad. Daar is een goed uitkijkpunt. De bus stopt er dan ook een half uur om iedereen foto’s te laten maken. Het is toeristische plek, met weer allemaal kraampjes en verkopers. En een enorm beeld van aluminium…

IMG_0710

De tourbus op El Panecillo

Het uitzicht over Quito is hier inderdaad erg goed. Vooraan ligt het oude centrum, met het strakke Spaans-koloniale stratenplan. En de vele witte kerken en kloosters. De kerktorens zijn nog de hoogste punten. Verderop, diep de vallei in en tegen de heuvels aan, liggen de andere wijken. Het moderne deel waar ik vanochtend was, met veel flats. En de armere wijken met felgekleurde huisjes.

IMG_0760

De oude binnenstad met de vele witte kerken, gezien van bovenaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s