Markt in Guamote

Elke donderdagochtend is er een grote markt in het dorpje Guamote, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Riobamba. Alle bussen in het centrum van Riobamba lijken dan naar Guamote te gaan, en het kost mij dan ook maar een paar minuten een zitplaats te bemachtigen. Na een uurtje rijden worden we er langs de kant van de weg uitgezet; dit is Guamote, maar nog geen zicht op een markt. Ik volg een aantal inheems geklede vrouwtjes uit de bus verder het plaatsje in, in de verwachting dat zij ook naar de markt gaan.

Guamote1

In de straten van Guamote, op weg naar de markt

De markt blijkt bovenaan het dorp te zijn. Op 3400 meter hoogte betekent dat nog een hele klim. Ik had de afgelopen dagen zelfs al licht problemen met de hoogte in Riobamba (2700 meter) – je moet er niet in hetzelfde tempo lopen als in Nederland, anders ben je zo buiten adem…

Het eerste deel van de markt dat ik zie is in een grote markthal. Hier worden vooral groenten verhandeld. Maar er is ook een sectie met kippen en zelfs vis.

Guamote3

Eén van de grote markthallen

Guamote2

Kip is het meest populaire gerecht

Ook in de straten zijn veel kraampjes. Het hele dorp is eigenlijk een markt. Er wordt veel traditionele kleding verkocht. Eén van de dingen die ik tot nu toe in Ecuador het meest opvallend vind, is dat er nog zo veel mensen in niet-westerse kleding rondlopen. Volgens de statistieken is ‘maar’ 7% van de bevolking van Ecuador van volledig inheemse herkomst (zonder Spaans bloed dus), maar zeker in het zuidoostelijke deel van het land kleden zich veel meer mensen traditioneel. Bij de mannen blijft het meestal beperkt tot een poncho, maar de vrouwen zijn vaak in vol ornaat van kleurrijke rok tot vilten hoed.

Guamote4

Karakteristieke hoeden te koop

Na een uurtje heb ik de meeste waar wel gezien, en ga ik op zoek naar de dierenmarkt. Deze moet iets aan de rand van het dorp liggen. Ik vraag het twee keer, en beide mannen wijzen me naar een weg vanaf waar “kleine vrachtwagens naar het plein van de dieren rijden”. Het is me niet duidelijk welke voertuigen mensen meenemen, maar ik zie wel veel mensen met dieren lopen en pick-up trucks met dieren in de achterbak. Ik loop de kant op waar ze vandaan komen. Een grootschalige veemarkt is het niet: de mensen kopen hier vaak maar één koe of één biggetje. Of maximaal drie schapen.

Guamote5

Schapen gekocht

De dierenmarkt die ik uiteindelijk vind ligt pal voor de begraafplaats. Hier worden bossen alfalfa verkocht, veevoer. En veel kleine dieren: weer kippen, maar ook cavia’s (populair voedsel hier), eenden, duiven en wat lammetjes. Aan de kant staan eetkraampjes waar je de dieren ook in gefrituurde vorm kunt krijgen.

Guamote6

De dierenmarkt – verkoop van voer (alfalfa)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s