Terugblik Azoren 2017

Ik moest diep in het bakje “Europese reisbestemmingen in het hoogseizoen zonder al te veel toeristen” graaien om zo dicht tegen juli aan nog een acceptabel tripje te kunnen maken. Het werden de Azoren, en daar bleek het inderdaad lekker rustig. De eerste nachten sliep ik telkens een uur of 10 de vermoeienissen van de weken ervoor van me af. En overdag deed ik ook niet bijzonder veel. Want veel is er gewoon niet op de Azoren. De lokale inwoners leven hun conservatieve leventje. Af en toe komen er zeilboten voorbij, op doorreis over de Atlantische Oceaan.

Vervoer

Vliegtuig
De Nederlandse chartermaatschappij TUI voert tijdens het seizoen wekelijks rechtstreekse vluchten uit naar de Azoren. Ze stoppen op de eilanden Terceira en Sao Miguel. De enkele reis duurt ongeveer 4 uur. Ik had hun comfortklasse geboekt en zat op heen- en terugreis op de eerste rij. Dat betekent veel beenruimte, maar op de breedte van de zitplaatsen hebben ze wel beknibbeld. Mijn medepassagiers waren vooral oudere Nederlanders met of zonder wandelschoenen aan.

2017-06-29 06.10.29

TUI-vliegtuig aan de gate op Schiphol

Lokaal vervoer
Tussen de eilanden Terceira en Pico vloog ik met de Azorische maatschappij SATA. Hiervoor had ik vooraf een ticket via internet gekocht. Ze vliegen met kleine propellervliegtuigen en je mag gaan zitten waar je wilt. Mijn vlucht duurde maar een half uurtje.

Tussen de eilanden Pico en Faial nam ik de veerboot. Die gaat een paar keer per dag. Je kunt gewoon tot kort voor tijd aan de kassa een kaartje kopen. Er kunnen ook auto’s mee op de boot.

DSC05747

Veerboot naar Faial

Op de verschillende eilanden reisde ik afwisselend met de publieke bus en taxi’s. Openbaar vervoer rijdt niet al te frequent, maar met een beetje puzzelen en een taxi hier en daar ging het me toch prima af. Een taxirit kostte meestal tussen de 10 en 20 EUR. Veel mensen huren hier een auto, maar ik had geen zin in de rompslomp van parkeren, tanken etc die dat met zich mee brengt.

Hotels

Angra do Heroismo (Terceira)
De Pousada de Angra do Heroísmo São Sebastião ligt in het Fort São Sebastião, prominent onderdeel van het werelderfgoed Angra do Heroismo. Dat leek me wel een interessante overnachtingsplaats. Helaas werd het één van de minste hotelervaringen van de laatste tijd. Voor een hotel van dit prijsniveau mag je toch wel een iets minder hard bed, warm water uit de douche of een vers ontbijt verwachten.

2017-06-29 13.26.26
Website: Pousada Angra
Kosten: 120 EUR (inclusief ontbijt)

Madalena (Pico)
Alma do Pico is een complex op een kilometer of 2 van het havenstadje Madalena. Het wordt gerund door een heel hartelijk Italiaans stel. Ze hebben een stuk of 10 huisjes in wat een aangelegd bos lijkt te zijn. Verder beheren ze het uitstekende Italiaanse restaurant op het terrein. Ik had er de helft van een twee-onder-een-kap huisje, zelfs voorzien van een eigen keuken met alle benodigdheden. En een eigen tuintje met terras. Aangename plek.

2017-07-02 10.32.00

Website: Alma do Pico
Kosten: 88 EUR (inclusief ontbijt)

Angra do Heroismo (Terceira)
Voor de laatste nacht voor mijn vertrek terug naar huis besloot ik een goedkoop hotel te boeken. Quinta Amaro, gelegen iets buiten het centrum van Angra, voldoet aan wat je voor deze prijs mag verwachten. Ook hier had ik een appartement met eigen keuken. De oudere eigenaren spreken alleen Portugees.

DSC05842

Website: Quinta Amaro
Kosten: 40 EUR (zonder ontbijt)

Eten

Voor de verfijnde keuken of grote afwisseling moet je niet op de Azoren zijn. Uit eten gaan is ook niet echt iets gezelligs, een terras is een zeldzaamheid en de meeste restaurants hebben de charme van een snackbar.

Ontbijt
De Azorianen ontbijten zoals Italianen: staande aan de bar van een buurtcafeetje slaan ze een espresso achterover met soms nog een zoet broodje erbij. Voor 1,65 – 2 EUR ben je klaar. Voor mij was dat meer een tussendoortje na het wat meer substantiële ontbijt in de hotels.

DSC05760

Lunch en diner
Ik heb elke dag vis gegeten voor lunch of diner. Tonijnsteak zie je veel op de menukaarten, maar ook kabeljauw, garnalen en meer exotische soorten. Bij de vis krijg je meestal gekookte aardappelen (soms zoete) en een paar blaadjes sla.

2017-06-30 13.10.11

Tonijnsteak met sesamzaad

Het beste at ik in het Italiaanse restaurant Atmosfero van de eigenaren van mijn hotel op Pico. Drie verschillende soorten Azorische kazen vooraf, huisgemaakte pasta en panna cotta toe.

Kosten

Je kunt hier een heel goedkope vakantie hebben. Buiten de drukste vakantieweken zijn de arrangementen van vlucht+hotel van TUI erg goedkoop (denk aan 500 EUR voor 8 dagen). Eten en drinken is ook spotgoedkoop. Een dagmenu heb je al voor 6 EUR, een kopje koffie voor 0,65 EUR. Het wordt alleen duurder als je een auto huurt of veel gaat rondhoppen over allerlei eilanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s