Faial

Vanaf de haven van Madalena op Pico, zelfs vanaf het terras van mijn hotel, is een ander eiland te zien: Faial. Het is makkelijk in een dagtocht te bezoeken omdat de overtocht per veerboot maar een half uur duurt én vaker vertrekt dan de gemiddelde bus op deze eilanden. Ik pakte de boot van 9.45 uur en ging om 17.15 uur terug. De overtocht kost 3,60 EUR.

DSC05774

Vanaf de haven van Horta. de grootste stad van Faial, stapte ik direct weer in een taxi om me naar het noordwestelijke puntje van het eiland te brengen. Hier ligt Capelinhos, een landschap gecreëerd door een reeks vulkaanuitbarstingen in de periode 1957-1958. Deze begonnen onder water, en zorgden er uiteindelijk voor dat het eiland ruim 2 vierkante kilometer groter werd. Nog steeds groeit er helemaal niks op dit stukje.

DSC05775

De vuurtoren van Capelinhos dateert van eind 19e eeuw, en is een symbool van de vernietigingen die de vulkaanuitbarstingen aanbrachten. Het onderste deel van de vuurtoren is onder de lava verdwenen. Net als trouwens een aantal huizen in de buurt. Niemand stierf overigens door de vulkaanuitbarsting, wel werd dit deel van het eiland verlaten en vertrokken veel inwoners als emigrant naar Amerika en Canada.

DSC05802

Terug naar Horta ga ik met de bus, één van de twee bussen per dag die langs Capelinhos komen.  Gelukkig had ik goed getimed. In Horta schoof ik aan in Geronimo’s restaurant voor een late lunch van 10 hele grote gamba’s.

DSC05804

Na Angra do Heroismo op Terceira is dit Horta wellicht het leukste plaatsje van de Azoren. Het trekt veel zeezeilers die de oceaan oversteken.

DSC05813

Horta heeft zelfs een heus stadsmuseum. De strategische ligging van de Azoren halverwege Europa en Amerika betekende dat het een belangrijk knooppunt was in de telegraafverbinding die vanaf eind 19e eeuw met onderzeese kabels was aangelegd.  Oude apparatuur staat in het museum uitgestald. Verder is er nog een opzienbarende verzameling locale kunstwerkjes gemaakt van dun hout van de ficus.

DSC05817

Horta heeft verder nog wat kleurrijke gebouwen, zoals deze van de vrijwillige brandweer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s