#634: Angra do Heroismo

Wat is het?
Angra do Heroismo was sinds de 15e eeuw een belangrijke tussenstop op de Atlantische route tussen Europa en Amerika. De haven werd tegen piraten beschermd door twee grote forten en enkele kleinere. Angra werd door de Portugezen gesticht en is de oudste stad op de Azoren. In 1980 werd de havenstad getroffen door een zware aardbeving, waarbij 70% van de gebouwen volledig vernietigd werd inclusief het oude centrum.

Cijfer: 7 (Het is een groene stad die zeker met mooi weer de moeite waard is. Er wonen 20.000 mensen en het toerisme is kleinschalig. Erg spectaculair is het allemaal niet, maar de ligging aan de baai en het zicht over de oceaan is prachtig.).

Toegang: Toegang tot de kathedraal en het museum kost elk 2 EUR.

Hoeveel tijd: De wandeling langs alle hoogtepunten van de stad die staat beschreven in mijn reisgids duurt anderhalf uur. Ikzelf houd het er 3 uur vol  inclusief een paar pauzes – rechtstreeks vanaf het vliegtuig mét bepakking.

Opvallend: Mijn TUI-vlucht, vol met Nederlandse 50-plussers, staat al om 9 uur aan de grond op Terceira. Op dit eiland van de Azoren ligt het eerste werelderfgoed van deze reis: Angra do Heroismo. Het is nog veel te vroeg om in te checken bij mijn hotel, dus ik ga meteen maar het centrum verkennen.  Vlakbij de haven staat deze prachtige blauwe kerk.

2017-06-29 10.11.23

Angra heeft tegenwoordig weer een haven voor plezierjachten, maar je mist wel de echte bedrijvigheid van een vissersplaats. Zo komt het over als een beschaafd plaatsje, waar de inwoners hun dagelijkse dingen doen te midden van de fris in de verf staande gerestaureerde historische gebouwen. Veel toeristen zijn er niet.

De stad ligt tegen een helling, dus mijn rondwandeling vergt de nodige inspanning. De straten bestaan uit kinderkopjes, wat een wandeling in de regen wel heel avontuurlijk zal maken. Ik ga bij de kathedraal naar binnen, maar die valt tegen – deze is zwaar getroffen tijdens de aardbeving van 1980 en ook nog eens door een grote brand in 1985. Hij ziet er nu erg nieuw en sober uit.

2017-06-29 11.10.11

Tuin van de hertog van Terceira

In het centrum ligt ook een botanische tuin met lokale en overzeese planten. Een prima plek voor een tussenstop. Daarna moet ik namelijk nog veel verder de heuvel op, naar een vreemde oranje obelisk, een monument ter nagedachtenis aan een oude Portugese koning. Daarvandaan heb je het beste uitzicht over de stad en de baai.

Ik heb inmiddels wel trek in lunch – het is 2 uur vroeger op de Azoren dan in Nederland, dus volgens mijn biologische klok moet ik al lang iets eten. Ik sta echter plots voor het stadsmuseum. Dat ligt in een voormalig klooster.  Ik besluit er toch maar naar binnen te gaan, en krijg daar geen spijt van. Vooral de barokke kloosterkerk is schitterend, vol met gekleurd marmer en de beroemde Portugese blauwe tegeltjes (de azulejos).

2017-06-29 11.49.11

In de kloosterkerk

Het museum zelf laat de geschiedenis van de Azoren en met name het eiland Terceira zien. Nou, heel veel is er niet gebeurd. De inwoners leidden een bescheiden boerenleven, af en toe kwam er een buitenlandse strijdmacht langs om de havenstad Angra te belegeren.

De lunch gebruik ik in het centrum van Angra, bij Tasca das Tias. Dat is zo ongeveer het enige restaurant van de stad met pretentie (de lokale inwoners lijken liever bij de snackbar te zitten). Ik eet er een goede tonijnsteak. Vervolgens loop ik weer een heuvel op, dit keer naar het fort van de heilige Sebastiaan. Dit fort dat eens zo fier de havenstad bewaakte is nu omgebouwd tot hotel. Hier verblijf ik de komende drie nachten. Aan de buitenkant ziet het er nog authentiek uit, maar van binnen is het modern en een beetje saai.

2017-06-29 15.18.04

Fort van de heilige Sebastiaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s