Zhovkva

Omdat ik nog een halve dag over heb voordat mijn vlucht terug naar Amsterdam (via Wenen) vertrekt, besluit ik die in de omgeving van L’viv door te brengen. Er staat nog een houten kerkje op de Werelderfgoedlijst in Zhovkva: één uit een serie van zestien, waarvan ik er vorig jaar al zes heb gezien in het nabijgelegen deel van Polen. Niet echt nodig voor een ‘vinkje’, maar ik ben wel de eerste van ons gezelschap die één van de Oekraïense kerkjes gaat bezoeken. En het is een mooi excuus om wat meer van het Oekraïense platteland te zien.

Zhovkva1

Het houten werelderfgoedkerkje van Zhovkva

Via mijn hotel heb ik de avond van tevoren een auto met chauffeur geboekt. Keurig op tijd staat de volgende ochtend een oudere man met een redelijk moderne personenwagen voor de deur. Hij spreekt een beetje Duits. We rijden direct naar Zhovkva, een plaats met 13.000 inwoners. Het ligt zo’n 30 kilometer ten zuiden van L’viv. De straten in L’viv zijn erg slecht, en met de provinciale wegen is het al niet beter gesteld. Volgens de chauffeur is alleen de weg naar Kiev en de weg naar Polen goed. Toen ik zaterdagochtend aankwam per vliegtuig in L’viv viel me ook al op hoeveel onverharde wegen er nog zijn rondom de stad. Het asfalt dat plaatsen verbindt houdt al snel op bij zijstraten waaraan de huizen liggen.

Veel te zien is er onderweg niet. Wat oude fabrieken en wat landbouwgrond. Binnen een half uur zijn we al in Zhovkva. Het werelderfgoed is niet moeilijk te vinden. Ik had voor de zekerheid een printje meegenomen met de naam van de kerk in Oekraïens schrift én een afbeelding waarop de kerk goed herkenbaar is. De chauffeur weet het echter prima te vinden: de houten kerk ligt pal aan de weg vanaf L’viv naar het centrum van Zhovkva. Net als in L’viv zijn er hier ook tweetalige bordjes (in het Oekraïens en Engels) die de bezienswaardigheden aangeven.

Zhovkva2

Interieur van het kerkje

Van mijn eerdere bezoeken aan de Poolse soortgenoten van deze houten kerken weet ik dat het twijfelachtig is of je er ook naar binnen kunt. Soms is er een telefoonnummer geprikt op de voordeur, het nummer van de koster die je kunt bellen met de vraag of hij langskomt met de sleutel. Maar hier in Zhovkva heb ik geluk: er gaat net een man naar binnen, en ik kan zo achter hem aan.

De kerk dateert uit 1720. De goudkleurige iconostase heeft nog een stuk of 50 iconen uit diezelfde beginperiode. Erg indrukwekkend. Verder is het net een kleine Scandinavische blokhut, waar niet heel veel kerkgangers in passen. De muren hangen vol met religieuze schilderijen. Daar tussen hangt ook de oorkonde voor de inscriptie op de Werelderfgoedlijst. De pastoor komt ook nog even gedag zeggen. Net als vele anderen die ik de afgelopen dagen heb ontmoet denkt hij dat ik Pools ben – daar komen de meeste buitenlandse toeristen vandaan. Een andere taal spreekt hij niet, alleen het Oostenrijkse “Grüss Gott” kent hij.

Zhovkva3

Deel van de iconostase met schilderingen

Ik loop nog een rondje om de kerk heen. Het bestaat uit drie houten koepels, met dakpannen van hout. Alleen een origineel bijgebouw is van steen. Met 20 minuten heb ik het allemaal wel gezien.

In Zhovkva hebben ze ook nog een oud kasteel, en de chauffeur stelt voor daar ook nog even langs te rijden. Het kasteel stamt uit de 17e eeuw. Veel meer dan één lange façade lijkt er niet van over te zijn. Het is ook gesloten: misschien omdat het maandag is, of omdat ze bezig zijn het te restaureren.

Zhovkva4

Het kasteel van Zhovkva

Het kasteel ligt aan het grote marktplein, net als de overige belangrijke gebouwen van de stad. Natuurlijk zijn er weer een paar kerken (heel populair in Oekraïne sinds de val van het communisme), maar ook een winkelgalerij en het stadhuis. Een man (een gemeenteambtenaar?) stapt op me af als hij me ziet kijken en nodigt me uit de toren van het stadhuis te beklimmen. En er is zelfs een gemeentemuseum! Veel zin heb ik daar niet in, dus ik keer terug naar het parkeerterrein voor het kasteel waar mijn privé-chauffeur van de dag alweer staat te wachten.

Zhovkva5

In de straten van Zhovkva, waar je niet lang hoeft te wachten op een Lada op de foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s