#632: Telc

Wat is het?
Het Historisch Centrum van Telč bestaat uit een kasteel en een driehoekige marktplaats, beiden stammend uit de Renaissance. Meest opvallend is de reeks originele huizen aan het plein, die eind 16de eeuw in steen gebouwd werden nadat een brand hun houten voorgangers had verwoest. In de 17de eeuw zijn er nog barokke gevels toegevoegd aan de façades van een aantal huizen.

Cijfer: 5 (De gevels zijn ieder voor zich inderdaad prachtig. Maar ze hebben het plein omgetoverd tot één grote parkeerplaats! En verder was er nog een rommelig marktje. Veel steden in dit deel van Tsjechië hebben wel van deze aparte gevels, ook in Cesky Krumlov zie je ze.).

Toegang: Nergens entree betaald hier.

Hoeveel tijd: Ik ben er ongeveer 2 uur lang geweest, inclusief stevige Tsjechische lunch in het Švejk restaurant.

Opvallend: Er zullen niet heel veel mensen van Telc gehoord hebben. Maar er komen toch wel toeristen hier: bij binnenkomst in de stad word je naar één van de grote parkeerterreinen geleid. Daar kunnen vele bussen een plek vinden, en moet je betaald parkeren. Het is dan nog een paar minuten lopen naar dé attractie van de stad: het marktplein. Het is een zeer langgerekt plein, ongeveer driehoekig van vorm. Aan alle drie zijden staat een rij kleurige huizen, elk afwisselend van kleur en type gevel.

Fotograferen is helaas heel moeilijk doordat het middenterrein van het plein volstaat met auto’s, busjes en wat marktkramen. Dus na de eerste ronde heb ik het al wel een beetje gezien, en ga aan de lunch.

In een uithoek van het plein ligt het kasteel. Dit is niet het type middeleeuws kasteel/burcht zoals in Cesky Krumlov, maar meer iets paleisachtigs uit de Renaissance. Ik had geen zin om weer met een gids en een grote groep een rondgang door de kamers te maken. Maar het gebouw, de binnenplaats en de tuin (die je allen vrij kunt bezoeken) zijn wel de moeite waard.

Adam (?) in een nis van het paleis van Telc

Een gedachte over “#632: Telc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s