#629: Abu Simbel

Wat is het?
De Nubische monumenten van Abu Simbel tot Philae omvatten een reeks archeologische schatten in het zuiden van Egypte. Ze werden door de Egyptische farao’s gebouwd om controle te krijgen of te houden over Nubië. Het Nubische koninkrijk fungeerde als een soort kolonie voor het oude Egypte, en zorgde voor aanvoer van goud, koper en ivoor. De tempels van Abu Simbel en Philae zijn verder beroemd omdat ze aan het eind van de jaren zestig een paar honderd meter verplaatst zijn, toen ze door de aanleg van de Aswan Dam en het Nasser-meer onder water dreigden te verdwijnen.

Cijfer: 8 (De oude Egyptenaren waren vooral goed in hele grote dingen bouwen. De hoofdtempel van Abu Simbel, het belangrijkste monument van dit werelderfgoed, is daar naast de piramides het beste voorbeeld van. Als je het vergelijkt met de absolute wereldtop onder de bouwwerken van oude beschavingen, zoals Machu Picchu in Peru, Angkor in Cambodja en Petra in Jordanië, is het allemaal wat minder verfijnd. Maar het is ook veel ouder.).

Toegang: De toegang tot Abu Simbel kost 115 Egyptische pond (5,75 EUR). De tempels liggen net buiten het plaatsje, maar het is goed te voet te bereiken. Binnen mogen geen foto’s gemaakt worden.

Hoeveel tijd: Bij de tempels van Abu Simbel ben ik twee keer een uur geweest. Om alle monumenten te zien die bij dit werelderfgoed horen heb je nog wel twee dagen extra nodig in en om Aswan.

Opvallend: Mijn tijd in Egypte was helaas beperkt tot 10 dagen, dus ik moest keuzes maken. Voor dit werelderfgoed, dat eigenlijk uit 10 verschillende locaties bestaat, besloot ik me vooral te richten op Abu Simbel. Drie uur rijden door de woestijn vanaf Aswan, en je bent er. Sinds eind vorig jaar is deze weg weer gewoon te berijden – tot die tijd moesten auto’s en bussen zich aansluiten bij een konvooi onder politiebegeleiding, dat twee keer per dag op een vast tijdstip de rit van Aswan naar Abu Simbel maakte (naar verluidt om niemand in de woestijn kwijt te raken). Nu is er alleen aan het begin en aan het eind van de weg een checkpoint. Chauffeur en gids moesten hun identificatie laten zien, voor mij voldeed de vermelding dat ze “een Hollander” aan boord hebben.

Abu Simbel is een rustig plaatsje. Het ligt slechts iets ten noorden van de grens met Soedan. De Soedanese invloed is goed merkbaar in de Eskaleh Lodge, waar ik overnacht. De hele dag klinkt er lome Soedanese muziek en de hartelijkheid is groot.

Abu Simbel 066

Muurschildering van een Nubische vrouw in Abu Simbel

Om 3 uur in de middag breng ik mijn eerste bezoek aan de tempels van Abu Simbel. De gids die de reisorganisatie meegestuurd heeft is eigenlijk overbodig – gidsen mogen de tempels niet in en moeten buiten hun verhaal doen aan de hand van foto’s. Echt ingewikkeld is het verhaal hier ook niet: farao Ramses II (“de Grote”) liet de twee tempels van Abu Simbel bouwen in de 13e eeuw voor Christus ter meerdere eer en glorie van zichzelf en om de Nubiërs te laten zien hoe machtig hij wel was. De façade van de grootste van de twee tempels is dan ook opgesierd met maar liefst vier metershoge beelden van hemzelf.

Abu Simbel 040

Ramses II in het groot

De tempels liggen tegenwoordig met hun rug tegen een heuvel aan de oever van het Nasser-meer. Behalve de enorme grootte van de beelden is het meest bijzondere aan Abu Simbel toch wel het verhaal van hun verplaatsing. Bij de entree is in een fototentoonstelling te zien hoe ze de enorme rotstempel in grote brokken gezaagd hebben en op hun nieuwe locatie weer opgebouwd. Als je goed kijkt kun je in de huidige structuur de naden nog zien (ze zijn dichtgemaakt met een soort cement), maar opvallend is het niet.

De twee tempels van Abu Simbel zijn qua architectuur heel anders dan de grote tempels in Luxor en langs de Nijl. Ze werden uit een rots gehakt in plaats van gebouwd. Ze zijn dan ook niet zo diep van binnen en simpeler van opzet. Doordat er binnen naast wat oorlogsscènes en meer grote beelden niet zoveel te zien is, ben ik in een uurtje klaar met mijn eerste rondgang.

Abu Simbel 039

Beide tempels naast elkaar

De volgende ochtend sta ik om kwart over 5 op om nog een keer naar de tempels te gaan. In de ochtend worden ze door de zon verlicht, en dat is dan ook het beste moment om foto’s te maken. Ik ga er alleen te voet naar toe, het is nog redelijk koel en er zijn alleen wat honden op straat. Bij de tempels zelf is er net als gisteren ook bijna niemand: ik kom alleen de 3 Zuidafrikanen tegen die samen met mij de afgelopen dagen over de Nijl voeren.

Een gedachte over “#629: Abu Simbel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s