#628: het Oude Thebe

Wat is het?
Het Oude Thebe was lange tijd de hoofdstad van het Egyptische Rijk. Thebe was gedurende een nog langere periode ook het religieuze centrum: de god Amon-Ra werd er geëerd. De ene na de andere farao liet hier tempels en graven bouwen, en verfraaide de reeds bestaande bouwwerken door zijn voorgangers te overtreffen in pracht, praal en verering van zichzelf. Het werelderfgoed van Thebe bestaat uit 3 elementen: de tempel van Karnak, de tempel van Luxor en de “dodenstad” aan de overkant van de Nijl.

Cijfer: 8 (Thebe is een soort openluchtmuseum voor het antieke Egypte. Er staat en ligt van alles, deels opgegraven en weer op z’n plaats gezet. De oude Egyptenaren hielden vooral van groot, dus je ziet enorme zuilen, metershoge beelden en schier eindeloze façades. De mooist bewaard gebleven (of gerestaureerde) decoraties met veel kleur en eindeloze reeksen afbeeldingen zijn te vinden in de graven van de Vallei der Koningen.).

Toegang: Voor elke tempel of graf moet je apart betalen. De kosten waren inbegrepen in mijn tour dus ik weet niet precies hoeveel het totaal was. Over het algemeen kostten de kaartjes tussen de 50 en 100 Egyptische pond (2,50 – 5 EUR).

Hoeveel tijd: Ik was 2 volle dagen in Luxor (de hedendaagse naam voor Thebe), en dat was precies goed. Er zijn nog wel meer tempels en graven te zien dan waar ik ben geweest, maar op een gegeven moment wordt het wel meer van hetzelfde. Met een gids maakte ik twee halve dagtochten, en de rest van de tijd keek ik zelf wat rond.

Opvallend: Gisteren ‘deed’ ik al het eerste deel van dit werelderfgoed, de tempels van Luxor en Karnak op de oostelijke Nijloever. Tijdens mijn tweede dag in Luxor ging ik naar de necropolis op de westelijke oever van de Nijl. Ik was onderweg met een chauffeur en een gids, en we moesten eerst de brug oversteken die 20 minuten of zo ten zuiden van Luxor ligt. Het leven aan de “andere” kant van de Nijl bleek meer landelijk. Vooral suikerriet wordt er geoogst.

We maakten de eerste stop bij de Kolossen van Memnon – twee enorme standbeelden die ooit de toegang bewaakten tot weer een groots tempelcomplex. Duitse archeologen zijn hier nog steeds hier aan het graven, en de omtrek van het complex en andere beelden zijn al te zien.

Daarna gingen we naar de Tempel van Habu. Dit was de favoriet van mijn gids, en ik kan gemakkelijk begrijpen waarom want het is de meest intacte exemplaar rondom Luxor. De farao Ramses die dit liet bouwen was vooral trots op zijn overwinningen op vijanden, zoals onder andere blijkt uit afbeeldingen met trossen afgehakte handen (met een schrijver ernaast voor het tellen van de aantallen). De plafonds zijn hier ook goed bewaard gebleven, inclusief hun kleuren. Het enige probleem is dat de vogels veel van de holtes hebben overgenomen die zijn ontstaan door de inkepingen in de zachte zandsteen van de tempel.

Thebes2

Façade van de Tempel van Habu

Thebes3

Schilderingen op de plafonds

Tot slot heb ik nog een aantal graven te gaan. Eerst dat van ene Ramose, een ambtenaar. Hier was ik de enige bezoeker. De graven van de Koningen zijn echter de ware meesterwerken in deze vallei. En dat is waar ze alle toeristen die nog over zijn in Egypte mee naar toe nemen! Er stonden zeker meer dan 100 bussen en auto’s op de parkeerplaats. Ze worden vooral gebruikt om dagjesmensen uit de badplaats Hurghada aan te voeren – zoveel mensen waren er zeker niet in Luxor.

Een toegangsticket hier geeft toegang tot 3 van de graven van de 12 of zo die geopend zijn. Sommige “speciale” graven (zoals die van Toetankhamon) kunnen alleen worden bezocht tegen een extra vergoeding. Op aanbeveling van mijn gids ging ik naar graven nummer 6, 8 en 2. Eén met de langste gang diep in de berg, de andere twee met fantastisch heldere schilderingen. De verlichting binnen is erg goed, dus je kunt echt genieten van alle plaatjes die de oude Egyptenaren op het pleister hebben aangebracht. Fotografie is er verboden dus je moet het zelf gaan zien.

Thebes4

Rotsgraven van de edelen en ambtenaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s