Parijs in de lente

Door mijn reisgenoten die al eerder zijn opgestapt (Amsterdam, Schiphol) weet ik al snel dat de Thalys naar Parijs van 11.58 uur een fikse vertraging heeft. Maar gelukkig komt hij nog wel (die va 12.58 valt uit). Bij Mechelen in België lopen we nog een half uur extra achterstand op het schema op. De trein zit helemaal vol. Ik zit eerste klas, waar de pijn verzacht wordt met drank en hapjes. Uiteindelijk zijn we rond half 5 in ons hotel in Parijs.

parijs2

Door de “late” aankomst van gisteren hebben we op zaterdag gelijk wat in te halen. Het is het Pantheon, de plek waar ze allerlei belangrijke Fransen hebben begraven. Het ligt op een heuvel aan de andere zijde van de Seine gezien vanaf het hotel, dus meteen een goede wandeling op de vroege ochtend. De crypte is het meest bezienswaardig hier, met rijen van graven van mensen als Voltaire, Rousseau en Marie Curie. Verder veel dramatische witte standbeelden, daar staat Parijs vol mee.

parijs3

De lunchtijd brengen we door rond het Centre Pompidou, het grootste museum voor moderne kunst in Parijs. Het meeste is niet mijn smaak, maar de Russische tentoonstelling Kollektsia! is wel aardig. Een meer aansprekend voorbeeld van modern Parijs ligt een heel eind weg, in een lommerrijke buitenwijk. Het is de Fondation Louis Vuitton, een groot tentoonstellingsgebouw annex privé-museum uit 2014. Op het moment is het vrijwel leeg, maar het gebouw is zelf al bijzonder genoeg.

parijs4

We hebben ontzettend geluk met het weer dit weekend, er is volop zon en de temperaturen zijn zo tussen de 16 en 20 graden. Veel Fransen zitten dan ook buiten, vooral de tuinen van de Tuilerieën zijn daarvoor populair. Wij “moeten” echter door, kunst kijken. Ditmaal in de naastgelegen Orangerie. Deze is gewijd aan het Impressionisme, waarvan ik nu zeker weet dat mij het niet kan bekoren.

parijs5

Na een goed driegangendiner en een diepe nachtrust staan we de volgende ochtend al om half 10 weer bij een museum. Het Picasso Museum in dit geval. We hadden vooraf kaartjes via internet besteld voor dit museum en de tentoonstelling “Olga Picasso”, maar dat was niet nodig geweest. Er waren maar weinig andere bezoekers in dit intieme gebouw. De tentoonstelling valt niet tegen, een lekker begin van de dag.

parijs6

Na Picasso lopen we weer een heel eind, naar het Musée de Cluny. Dit is gewijd aan middeleeuwse kunst. Het mooiste hier vond ik de tapijtserie “De dame en de eenhoorn”. Rond lunchtijd hebben we vrij, en besluit ik samen met een reisgenote een poging te wagen het Louvre in te komen zonder reservering vooraf. Normaal staan er ellenlange rijen voor dit grootste museum van Parijs, maar we hebben zo het gevoel dat dat vandaag wel eens heel anders kan zijn. En inderdaad, met 10 minuten zijn we binnen en de zalen waarin ik het meest geïnteresseerd ben (archeologie uit het Nabije Oosten) zijn vrijwel zonder bezoekers. Fijn om dit een keer gezien te hebben, maar ook vermoeiend door de grootte.

parijs7

Op de laatste ochtend gaan we nog snel langs een paar culturele pareltjes. De sombere kerk La Madeleine, de schitterende Opera Garnier en de glas-in-lood koepeldecoraties in het warenhuis Galerie Lafayettes.

parijs8

We hadden een vol kunstprogramma overdag plus gezamenlijke diners in de avond. Tijd voor een terrasje was er niet al te vaak. Op de laatste dag vierde één van de reisgenoten zijn verjaardag, en hij trakteerde ons op koffie en gebak op een Parijs terras. Hoewel Parijs het voor mij niet haalt bij Florence of Rome, was het toch weer een geslaagde trip van ons studiegroepje. De plannen voor volgend jaar zijn al weer gemaakt…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s