#627: Zoutziederij van Salins-les-Bains

Wat is het?
De Grote zoutmijn van Salins-les-Bains en koninklijke zoutmijn van Arc-et-Senans zijn twee locaties gerelateerd aan open pan-zoutmijnbouw. In de grote zoutmijn werd eeuwenlang het ‘witte goud’ geproduceerd door ondergronds brak water kunstmatig te verhitten totdat het zout overbleef.

Cijfer: 6,5 (Salins-les-Bains ligt in een mooie omgeving in de Jura. Het is ook een kuuroord. De grote zoutmijn plus museum ligt middenin het dorp en is het bezoeken waard. Helaas had ik niet genoeg tijd om voor mijn terugvlucht vanaf Lyon ook nog de andere locatie, Arc-et-Senans, te bezoeken. Dus toch niet helemaal bevredigend dit bezoek).

Toegang: De tour door de ondergrondse zoutmijn van Salins-les-Bains kostte 7,50 EUR.

Hoeveel tijd: In Salins-les-Bains ben ik ongeveer 1,5 uur geweest. Arc-et-Senans was helaas gesloten voor de lunch.

Opvallend: Vanaf mijn overnachtingsplaats Beaune is het nog ruim een uur rijden naar Salins-les-Bains. Het eerste stukje nog over die vermaledijde Franse tolwegen, maar daarna gaat het van de gebaande paden af door dorpjes richting de bergen van de Jura. Gelukkig is de zon deze ochtend ook present. Salins-les-Bains is namelijk een plaatje.

Salins2

Hartje Salins-les-Bains, met rechts het Casino

Ik ben keurig op tijd voor de eerste rondleiding van die dag, om half 11. Er komen nog een stuk of 10 andere bezoekers opdagen, allen Fransen. De rondleiding is ook geheel in het Frans, hoewel ik er wel een Engelstalige folder bij krijg. Het verhaal van de gids is echter veel uitgebreider, dus ik moet goed opletten.

Het zout dat hier werd geproduceerd was indertijd zo kostbaar, dat de medewerkers alleen via een kleine poort het terrein konden verlaten en daar dagelijks gefouilleerd werden om te controleren of ze niks mee naar huis namen. Het proces van zoutwinning was hier erg ingewikkeld, meer een vorm van vroege industrie waar in het begin ook paarden werden ingezet om tot de lagen in de grond te boren waar zich het zout bevond. De rondleiding gaat ook door dat ondergrondse netwerk, maar veel is er niet meer van over. Boven kun je nog wel zien hoe het zout gedroogd werd.

Salins 047

Ventilator in de fabriek

De hoofdlocatie van dit werelderfgoed ligt zo’n 20 minuten naar het noorden, in Arc-et-Senans. Hier lag de Koninklijke Zoutziederij, die via een kanaal met Salins-les-Bains was verbonden. Hoewel deze zoutziederij in feite ook een fabriek was, staat het vooral bekend als meesterwerk van de architectuur. Het is een gebouwencomplex in neo-klassieke stijl.

Ik wist dat het in de winter van 12 tot 14 uur gesloten is, maar ik wilde toch een poging wagen om er in ieder geval iets van te zien nadat ik klaar was met mijn rondleiding bij Salins-les-Bains. Ze kunnen al die gebouwen toch niet verbergen? Wat blijkt: er staat een 3 meter hoge muur omheen! Alleen de toegangspoort kon ik van dichtbij bekijken, en even door het sleutelgat turen naar de binnenplaats. Dat was het dan. Jammer.

Salins5

Toegangspoort tot Arc-et-Senans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s