#624: Koninklijke tombes van Joseon

Wat is het?
De Koninklijke Tombes van de Joseon Dynastie zijn gebouwd tussen 1408 en 1966. Ze liggen verspreid over 18 locaties in en om Seoul. Plaatsen van grote natuurlijke schoonheid werden gekozen om de voorouders te eren, plekken ook die goed te bewaken zijn.

Cijfer: 7 (Op aanraden van mede-werelderfgoedliefhebbers koos ik de locatie Donggureung. Het is inderdaad een vredige omgeving waar de graven in vol ornaat tot hun recht komen.).

Toegang: De entree tot de tombes van Donggureung kost een schamele 1000 Won (0,80 EUR).

Hoeveel tijd: Het park is erg groot, ik ben er zo’n anderhalf uur geweest.

Opvallend: Seoul is een enorme stad. Daarom kost het me toch nog een uur om van mijn hotel in het centrum naar deze tombes te komen. Ze liggen in Guri, een voorstad van Seoul met 200.000 inwoners. Het is een typische Zuidkoreaanse stad met veel grijze torenflats met een groot nummer ter herkenning erop. Je zou het niet zeggen, maar daar tussen in ligt deze vredige begraafplaats in een ruim bemeten park. De buschauffeur wijst me waar ik uit moet stappen, maar er staan ook al grote borden dus je kunt het niet missen.

joseon2

Overzicht van een compleet grafcomplex, van poort tot tombe

Er zijn maar een paar mensen aanwezig op deze vroege vrijdagochtend. Net als eerder deze week heb ik vooral het gezelschap van Koreaanse gepensioneerden aan de wandel. Donggureung ligt in een bos, waar een wandelpad je langs de 17 tombes voert. Alle graven hebben hier ongeveer dezelfde opzet: een toegangspoort, een pad met separate wegen voor de geesten en ‘de koningen’ (of gewone bezoekers), een paviljoen en daarachter de grafheuvel zelf.

Bij de meeste grafcomplexen is toegang tot de eigenlijke grafheuvel niet mogelijk. Het graf van de koning of koningin is telkens omlijst met verschillende stenen beelden: pilaren, dieren (vooral paarden) en menselijke figuren (militairen of ambtenaren). Allen bij het driedubbele graf van Mongneung is het mogelijk zo’n grafheuvel op te klimmen en de stenen beelden van dichterbij te bekijken.

joseon3

Stenen beeld van een militair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s