#623: Historische plaatsen van Baekje

Wat is het?
Baekje was een vroeg koninkrijk in het zuidwesten van het Koreaanse schiereiland. Het werelderfgoed bestaat uit 8 archeologische plaatsen uit de 5e tot 8e eeuw, verdeeld over de 3 voormalige Baekje-hoofdsteden: Gongju, Buyeo en Sabi. In die periode had het Baekje-koninkrijk diplomatieke relaties met China en nam het boeddhisme over als staatsgodsdienst. Op hun beurt brachten ze de Chinese kennis en het boeddhisme weer naar Japan.

Cijfer: 6,5 (Het is zo oud dat het misschien niet gek is dat er weinig van over is. Toch is dat wel een beetje het probleem: in het museum hier en in het nationaal museum in Seoul liggen de mooiste vondsten, maar aan bouwwerken ter plekke is er niet veel te zien. Van de 3 oude hoofdsteden bezocht ik alleen Gongju.).

Toegang: Het werelderfgoed in Gongju bestaat uit twee delen, met elk zijn eigen entree. Toegang tot het fort Gongsanseong kost 1200 Won (0,95 EUR), en de Koninklijke Tombes van Songsan-ri kosten 1500 Won (1,20 EUR). Het Gongju Nationaal Museum, dat naast de Tombes ligt en waar de vondsten zijn tentoongesteld, is gratis.

Hoeveel tijd: Drieënhalf uur heb ik er rondgelopen. Met de nadruk op ‘gelopen’: er moest nogal wat afstand worden overbrugd tussen de verschillende onderdelen.

Opvallend: Dit is mijn eerste tripje deze reis buiten Seoul. Ik ga met de expresbus naar Gongju, één van de drie voormalige hoofdsteden van het Baekje-koninkrijk. De expresbussen vertrekken allemaal vanaf één station in het zuiden van Seoul. Voor 9000 Won (7,20 EUR) koop ik een kaartje voor de rit van anderhalf uur. Er zijn gereserveerde zitplaatsen, en de bus zelf blijkt zeer comfortabel te zijn met maar 28 brede ‘fauteuils’.

gongju-001

Kaartje voor de expressbus naar Gongju

De bus rijdt rechtstreeks naar Gongju, en stopt dan bij het busstation dat aan de overkant van de rivier ligt. Gelukkig heb ik een plattegrondje bij me, en zijn zowel het fort als de andere archeologische opgraving al goed te zien omdat ze op heuvels liggen.

Het is een minuut of 20 lopen naar het fort. Gisteren ben ik ook al de hele dag in een fort geweest, dus ik kan niet heel veel energie meer opbrengen voor dit exemplaar. De vlaggen zijn hier geel – de nationale kleur van het Baekje-koninkrijk, het centrum van het universum symboliserend. Verder kun je ook hier weer over de muur lopen, het hele complex rond als je dat zou willen. Ik doe maar de helft, en kom vooral resten tegen uit latere dynastieën dan Baekje (hoewel het fort in hun tijd wel voor het eerst is gebruikt). Alleen de vierkante Lotusvijver, die in open verbinding staat met de rivier, is uit de vroegste periode.

gongju-025

Lotusvijver

Na het fort loop ik verder naar het tweede complex. Je kunt het op de andere heuvel zien liggen, maar waar is de ingang? Ik volg een bordje, maar kom dan in een woonwijk terecht. Het lijkt er toch echt op dat ik eerst helemaal om de heuvel heen moet lopen, omdat de ingang van het complex met de Koninklijke tombes aan de achterkant zit.

Ruim een half uur later sta ik dan toch echt bij de ingang. Het complex ligt er verlaten bij, en lijkt ook wel erg ruim opgezet. Toch zit er iemand om entreekaartjes te verkopen, en ik kan naar binnen. ‘Binnen’ betekent hier eerst een ondergrondse tentoonstelling, waarin enkele interieurs van de koninklijke graftombes zijn nagemaakt. Om ze te beschermen zijn de originelen niet toegankelijk voor toeristen. Koning Muryeong had het mooiste graf (zie bovenste foto): het is gemaakt van creatief op elkaar gestapelde bakstenen tegels, tegels die weer versierd zijn met bloemen en inscripties. Ook dit is een methode die de Baekje van de Chinezen hebben overgenomen.

gongju-064

Gesloten deur tot één van de koninklijke tombes

Eenmaal weer buiten kun je langs de grafheuvels lopen, waar de graven zijn gevonden. Het zijn in totaal 7 met gras begroeide bolle heuvels met een deurtje erin – de koningsgraven.

Deze wandeling eindigt bij het Gongju Museum: een gigantisch gebouw. Hier word ik bij de entree overladen met folders, waaronder een plattegrond van het hele Baekje-werelderfgoed (dus inclusief de andere hoofdsteden naast Gongju). In de zalen van het museum stellen ze de vondsten ten toon die in de graven zijn gedaan. Het gaat dan vooral om het rijke graf van de al eerder genoemde koning Muryeong. Hij en zijn vrouw werden begraven met veel van hun bezittingen: wapens, servies (uit China), sieraden, schoenen.

gongju-069

Schoenen van de koningin

Na het bezoek aan het museum is het weer tijd om terug te lopen naar het busstation. Het museum ligt helemaal aan de andere kant van de heuvel, nog verder dan de ingang tot de tombes. Het wordt dus weer een hele wandeling terug door de niet al te interessante stad Gongju.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s