Bliksembezoek Londen

londen1

De Picadilly Line van Heathrow naar het centrum van Londen op de vroege zaterdagochtend. Al om 8 uur kan ik de stad in, na een vertrek vanaf Schiphol om 7.20 uur (Nederlandse tijd). De metrorit duurt een klein uur en kost 6 pond.

londen2

Ik stap uit bij Russel Square, de dichtstbijzijnde metrohalte bij het British Museum. Ik ben er nog te vroeg: het gaat pas om 10 uur open. Ik neem dus eerst maar een verlaat ontbijt in deze gezellige buurt.

londen3

Ik ben hier vandaag vooral voor de tentoonstelling over Zuidafrikaanse Kunst. Te zien is onder andere het origineel van de gouden neushoorn, de prachtig kwetsbare vondst uit Mapungubwe waar ik een kleine 2 maanden geleden was. Hier staat hij naast enkele andere gouden objecten uit hetzelfde graf.

londen4

Na de tentoonstelling loop ik nog wat rond door de ‘gewone’ collectie van het British Museum, op zoek naar werelderfgoed gerelateerde dingen. Ik vind bijzondere bewerkte objecten uit het land van de Moerasarabieren, met de steden Ur en Uruk. En deze geglazuurde wachter uit Susa in Iran.

londen5

Tegen twaalven verplaats ik me per metro naar een ander deel van de stad, Westminster. Hier zijn veel meer toeristen, de brug over de Theems staat zelfs helemaal vol. De Big Ben staat er nog altijd.

londen6

Ik kies voor een bezoek aan de naastgelegen Westminster Abbey. Het is deel van het werelderfgoed Westminster, maar ik geloof dat ik hier nog niet eerder naar binnen ben geweest tijdens één van mijn eerdere bezoeken. Er staan twee lange rijen voor de deur, de entree is 20 (!) pond en je mag geen foto’s maken. Toch sluit ik ook maar achteraan aan. Eenmaal binnen na een minuut of 20 overdondert vooral de enorme hoeveelheden grafstenen en graftombes, het lijkt meer een begraafplaats dan een kerk.

londen7

Als ik weer buiten sta is het na enen, en heb ik trek gekregen in lunch. Ik zoek op mijn telefoon naar het dichtstbijzijnde Indiase restaurant. Ik kom terecht in Restaurant Paradise in de wijk Victoria. Met een Chicken Balti en Garlic Nan ben ik helemaal tevreden. De vermoeidheid van het vroege opstaan slaat inmiddels ook wel toe, dus na het eten ga ik niet meer op zoek naar kerstwinkels maar direct door naar het vliegveld.

londen8

Terminal 4 van Heathrow, waarvandaan de KLM-vluchten vertrekken, is lekker compact. Ik koop een spannende thriller en ga de laatste twee uur van mijn dag in London zitten lezen. Mijn vlucht terug vertrekt om 17.50, helemaal volgeboekt terwijl er binnen de twee uur nog twee KLM-vluchten met dezelfde bestemming zijn vertrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s