#636: Venetiaanse vestingwerken

Wat is het?
De Venetiaanse vestingwerken uit de 16de en 17de eeuw reflecteren hoe de Republiek Venetië zijn zeeroutes en havens verdedigde. Het werelderfgoed bestaat uit 6 locaties in Italië (Bergamo, Peschiera del Garda, Palmanova), Kroatië (Zadar, Sibenik) en Montenegro (Kotor).

Cijfer: 5 (Ik bezocht eerder al Kotor en Palmanova, en in 2016 Zadar. De laatste stad trekt behoorlijk wat toeristen en zelfs in november toen ik er was, waren er tal van andere bezoekers. De Groene Michelin-gids voor Kroatië geeft het 2 sterren (een omweg waard), wat nogal genereus lijkt. Ik vond het gezellig genoeg, maar had alles (zowel dit werelderfgoed als de Romeinse overblijfselen) gezien binnen 1,5 uur).

Toegang: Gratis

Hoeveel tijd: 1,5 uur

Opvallend: In Zadar bevinden de Venetiaanse muren, vestingwerken en aanverwante gebouwen zich aan de rand van de historische binnenstad. Ze werden gebouwd in 1472 om de Romeinse kern van Zadar te scheiden (en beter te beschermen) van het vasteland.

De verdedigingswerken zijn nog steeds zeer prominent aanwezig, behalve ironisch genoeg aan de zeezijde waar ze werden vernietigd en het Forum Romanum aan het licht werd gebracht. De verschillende poorten rond de stad hebben kleine parkeerplaatsen, waar ik een plek kon vinden en de stad vanaf daar te voet kon verkennen.

Het meest interessante gebied is het Grimani-bastion (nu een nachtclub) en de aangrenzende citadeltoren. Als je hier naar de andere gaat, sta je zonder twijfel voor het belangrijkste aandachtspunt van dit verdedigingssysteem: de “Porta Terraferma”. Deze werd ontworpen door de beroemde Venetiaanse architect M. Sanmicheli. De algehele setting deed me erg aan Corfu denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s