Terugblik Zuid-Afrika 2016

Deze reis was mijn eerste in Zuidelijk Afrika. In vergelijking met andere Afrikaanse landen is het hier een stuk Europeser, meer Afrika-voor-beginners. Er rijden ook massa’s Nederlandse en Duitse toeristen rond in hun huurauto’s, allemaal over dezelfde route. Gelukkig had ik wat obscure werelderfgoederen te bezoeken, plaatsen waar ook veel reizende Zuidafrikanen niet geweest zijn. Eén daarvan, Mapungubwe, werd het hoogtepunt van de reis. Een door de droogte maanachtig landschap, met schitterende oude baobabs en een interessant stukje Afrikaanse geschiedenis.

Voorbereiding

Voor deze reis heb ik een paar dingen speciaal aangeschaft:

  • Reisstekker Zuid-Afrika: ze hebben er hele rare, dikke pinnen. Maar in de meeste accommodaties hadden ze ook wel Europese stopcontacten. D638934567_833us maar een paar keer gebruikt.
  • Internationaal rijbewijs: het stomste reisdocument aller tijden, makkelijke inkomstenbron voor de ANWB. Nergens naar gevraagd, een gewoon Nederlands rijbewijs is voldoende.
  • TomTom kaart Zuid-Afrika: ik vond het wel handig, maar echt noodzakelijk is het ook weer niet (zie hieronder bij Vervoer).
  • Deet anti-muggen spray: geen mug gezien, dus niet gebruikt.

Verder had ik vooraf ook al een aantal tours geboekt (of: proberen te boeken). Ter plekke is echter nog van alles te regelen.

Een visumplicht is er niet voor Nederlanders. En ook geld wisselen is geen probleem: in alle plaatsen en vaak ook bij wegrestaurants zijn geldautomaten. Je kunt ook veel met een credit card betalen.

Vervoer

Via Budget had ik vooraf een huurauto geregeld vanaf het vliegveld van Johannesburg. Ter plekke is het allemaal prima georganiseerd. Ik kreeg ook nog een brief mee waarin bevestigd werd dat ik ook in Swaziland mocht rijden (daar werd aan de grens niet naar gevraagd trouwens). Het kostte slechts 191 EUR voor 2 weken, en dan had ik nog niet eens de goedkoopste auto genomen. Ik kreeg een standaard Toyoto Corolla mee met maar weinig kilometers op de teller.

zafvervoer1

De nog schone auto bij het Voortrekkermonument in Pretoria

Je zit nogal wat kilometers in de auto, dus enig comfort en kwaliteit van de auto zijn wel van belang. Deze kwam zonder moeite alle onverharde wegen over. Het rijden zelf is weinig ingewikkeld – misschien even wennen aan de snelheden (tot 120 km/u op de provinciale wegen), hier en daar een koe of geit op de weg. Maar over het algemeen is het eenvoudig. Er lopen ook niet veel mensen langs de kant van de weg zoals in de rest van Afrika: hier staan ze hoogstens te wachten op een bus of een lift.

Ik had mijn eigen TomTom meegenomen, en daar een kaart van Zuid-Afrika op gezet. Meestal werkte dat goed, hoewel hij bijvoorbeeld Mapungubwe niet kende. Er staan genoeg borden langs de weg om zelf je weg te vinden, dus als je niet al teveel in specifieke straten in woonwijken moet zijn is het ook wel te doen zonder navigatie.

Overnachtingen

Ik overnachtte op 8 verschillende plaatsen – alles zelf vooraf geboekt via Booking.com. De gemiddelde kwaliteit was prima: overal lekker geslapen, rustig, schoon. Geen van de hotels was volbezet.

Johannesburg
zafhotel1Omdat mijn vlucht ’s avonds laat pas arriveerde in Johannesburg had ik een overnachtingsplek nodig dichtbij het vliegveld. De keuze viel op het Premier OR Tambo-hotel. Het ligt slechts 2 kilometer van het vliegveld, en een shuttlebusje rijdt heen en weer om de gasten op te halen en weg te brengen. Van de zeer efficiënte receptie kreeg ik een mooie suite, met aparte slaap- en woonkamers. Helaas kon ik er maar 1 nacht van genieten. ’s Ochtends is er een groots ontbijtbuffet.

Website: Premier Hotel OR Tambo
Prijs: 89 EUR per nacht inclusief ontbijt

Mokopane
zafhotel2Het Park Hotel ligt iets buiten deze kleine stad, aan de uitvalsweg verder naar het noorden. Vriendelijk en netjes. Het ontbijt en (traag) internet moet je apart betalen. Het beste aan het hotel is het goede restaurant, waar ze hele dag lekkere jaren ’60 en ’70 muziek draaien.

Website: Park Hotel
Prijs: 70 EUR per nacht

Mapungubwe
zafhotel3bDe Mopane Bush Lodge was het beste hotel van de reis – en ook het duurste. Het ligt 5 minuten rijden van de ingang van het Mapungubwe Nationaal Park over de grote weg, en dan nog eens 10 minuten hobbelen over een zandweg op eigen terrein. Lekker rustig allemaal dus.

Ze hebben 12 kamers. Ik had blijkbaar een luxe huisje geboekt, en kreeg er één met eigen mini-zwembad, nespressomachine en prima draadloos internet. Er is zowel een binnen- als een buitendouche, én een ligbad. Erg schoon ook, hoewel ik hulptroepen moest inroepen toen ik op de eerste dag een grote ‘spin’ ontwaarde. Twee man met een emmer kwamen om hem te vangen. Het bleek een zeldzaam soort mier te zijn, met lange spinnenpoten.

zafhotel3a

Mijn huisje in de Mopane Bush Lodge

Website: Mopane Bush Lodge
Prijs: 150 EUR per nacht, inclusief alle maaltijden

Ermelo
zafhotel4Ik stopte alleen een nacht in Ermelo om de lange rit van Mapungubwe naar St. Lucia te onderbreken. 44onEnnis richt zich precies op dat soort gasten (in de buurt zelf is niet veel te zien). Het is een gezellige bed&breakfast die hoort bij een restaurant. Ze hopen natuurlijk ook dat je die avond blijft eten, en dat deed ik ook. De ontvangst na mijn lange rit was warm, gezellig met een drankje bij het haardvuur buiten met de eigenaars.

Website: 44 on Ennis Lodge
Prijs: 35 EUR per nacht, inclusief ontbijt

St. Lucia
zafhotel5Hier bleef ik 3 nachten. De Bhangazi Lodge was het hotel dat me het minst beviel op deze reis. Het wordt gerund door een Duits-Zuidafrikaans homostel, waarvan de Zuidafrikaan er niet veel aan lijkt te vinden. Je krijgt hier ook een hele bos sleutels mee, want om bij je kamer te komen moet je een elektronische toegangspoort en twee hekken door. Zoveel beveiliging heb ik nergens elders in Zuid-Afrika gezien. Parkeren is ook krap. Kamer aan de kleine kant. Kortom: alles net niet.

Website: Bhangazi Lodge
Prijs: 57 EUR per nacht, inclusief ontbijt

Himeville
zafhotel6Het Albizia House Bed&Breakfast is een kleinschalig pension met maar 3 kamers. Alles doet er erg Engels aan, inclusief grote tuin met vooral gras. Heel vriendelijke eigenaresse. Ontbijt aan de keukentafel met de andere gasten (als die er al zijn). Het ligt aan de hoofdweg van het gehucht Himeville, en je kunt te voet naar restaurants in de buurt.

Website: Albizia House
Prijs: 28 EUR per nacht, inclusief ontbijt

Noordelijke Drakensbergen
zafhotel7bDe Greenfire Drakensberg Lodge ligt ergens op een berg aan de rand van het Royal Natal National Park. Het ligt niet in de buurt van een plaats, dus op adres is het niet te vinden. Voor je komst krijg je routeaanwijzingen: het ligt achter het Alpine Heath Resort, een groot vakantiecomplex dat al op borden vanaf de snelweg staat aangegeven. Daar kun je ook parkeren, en dan komt een van de beheerders van de lodge je ophalen voor de paar laatste kilometers de berg op.

De ligging van de lodge is werkelijk fenomenaal. Vanaf de veranda van alle huisjes (ze hebben er 6, met elk 2 kamers) heb je prachtig zicht op de bergen. Lekker om ’s ochtends vroeg te zitten met een kop koffie. In de omgeving kun je zelfstandig wandelingen maken: ze hebben routes met paaltjes uitgezet. Het eten was er iets minder dan in de lodge in Mapungubwe, vandaar dat deze Drakensbergen-lodge als tweede eindigt onder de hotels van deze reis. Geen internet hier.

zafhotel7a

Twee van de huisjes van de Drakensberg Lodge

Website: Greenfire Drakensberg Lodge
Prijs: 90 EUR per nacht, inclusief volpension

Parys
zafhotel8Parys is een toeristisch plaatsje dat veel weekendbezoekers uit het op een uur afstand gelegen Johannesburg trekt. Ik kwam er alleen voor de Vredefortkrater. En om nog een beetje uit te rusten aan het einde van de reis. Daarom had ik dit Rus & Vrede on Vaal uitgezocht. Het is een ‘luxe boutique villa’ met maar een paar kamers. Erg nieuw ook. Het ligt tegenover een golfterrein, aan de brede rivier de Vaal. Vanaf de tuinstoelen op het gazon kun je lekker relaxen en vogels kijken. Er is officieel geen ontbijt inbegrepen in de prijs (zeker geen gekookt Engels ontbijt), maar er is wel een gevulde koelkast en een koffiemachine op de kamer zodat ik me goed kon redden met o.a. muesli en yoghurt.

Website: Rus&Vrede on Vaal
Prijs: 62 EUR per nacht

Eten

Voor de variatie of creativiteit in het eten hoef je niet naar (dit deel van) Zuid-Afrika. Alles is gestoeld op de Engelse leest. Dat betekent in de ochtend een warm ontbijt met gebakken ei, worstjes, tomaat etc. Brood is alleen te eten na transformatie door de broodrooster tot toast. Ik wees het warme ontbijt meestal van de hand (wat me meewarige blikken van het personeel opleverde), en ging voor de fruitsalade en wat toast met jam.

zafeten1

Ontbijtbuffet in de Mopane Bush Lodge

Op de meeste menukaarten in de restaurants staan gegrilde kip en biefstuk in diverse formaten centraal. Altijd geserveerd met friet (‘chips’ op z’n Engels) en als je geluk hebt nog wat lauwe groente. Ik houd veel meer van vis, en al snel ontdekte ik het ketenrestaurant Ocean Basket. In alle grotere plaatsen is er wel een vestiging. En daar hebben ze gegrilde of gebakken vis met friet. Toch net iets beter. Ik heb er in totaal 4x gegeten, dat lijkt me aanbeveling genoeg.

zafeten2

Mijn favoriete gerecht bij Ocean Basket: gegrilde garnalen

In de lodges in Mapungubwe en de Drakensbergen was al het eten inclusief. Dus dan is het eten wat de pot schaft. In Mapungubwe was dat één keer lekker klaargemaakte bobotie: het bekendste traditionele Zuidafrikaanse gerecht, een ovenschotel met gehakt, ei, melk en kruiden. In restaurants heb ik dat verder nooit op de kaart zien staan.

Kosten

De kosten voor met name het eten en supermarktaankopen zijn erg laag. Voor een hoofdgerecht in een net restaurant betaal je zelden meer dan 100 Rand (6,5 EUR). Hotelprijzen verschillen nogal: zoals je hierboven kunt lezen varieerden die bij mij van 28 tot 150 EUR. Het is zonder meer mogelijk nette kamers in Bed&Breakfasts te krijgen tussen de 25 en 40 EUR.

Voor de totale kosten per dag kwam ik deze reis toch nog uit op: 133 EUR (vergelijkbaar met Mexico en Jordanië). Dat komt toch door de autohuur+benzine (altijd duurder dan openbaar vervoer), de luxere lodges in Mapungubwe en Drakensbergen en een paar prijzige georganiseerde tours (Sanipas kostte bijvoorbeeld 810 Rand/50 EUR). Daarbij komen dan nog dan de kosten voor de lange intercontinentale vlucht, waarmee het totale kostenplaatje mid-budget uitkomt – er zijn veel goedkopere landen om naar toe te reizen in de wereld, maar het prijsniveau ligt toch ook nog een stuk lager dan in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s