#618: de Drakensbergen

Wat is het?
De Maloti-Drakensbergen zijn een grensoverschrijdend, gemengd werelderfgoed. Het staat vooral bekend om zijn attractieve berglandschap en rotskunst. Het ligt in het grensgebied tussen Zuid-Afrika (KwaZulu Natal) en Lesotho. De rotskunst is de meest uitgebreide in Afrika ten zuiden van de Sahara. De tekeningen zijn gemaakt door de San (“Bosjesmannen”), die hier tot het einde van de 19e eeuw leefden.

Cijfer: 7,5 (Vooral tegen zonsondergang is het landschap met eindeloos rollende groene heuvels schitterend. Het is een ontspannen vakantiegebied, met veel wandelmogelijkheden en Engels aandoende plaatsjes.).

Toegang: Je hoeft niets te betalen om de essentie te kunnen zien. Alleen bij Giant’s Castle betaalde ik 40 Rand entree tot dat deel van het park en 20 Rand voor de tour langs de rotstekeningen.

Hoeveel tijd: Ik heb er 3 dagen / 4 nachten doorgebracht. En je kunt je er gemakkelijk nog langer vermaken.

Opvallend: In die 3 dagen heb ik de 3 verschillende delen van het gebied kunnen zien: de zuidelijke, centrale en noordelijke Drakensbergen. De zuidelijke vanuit Himeville, met als hoogtepunt de tocht over de Sanipas naar Lesotho.

De volgende dag reed ik naar het centrale gedeelte. Daar liggen een aantal grotten met rotstekeningen bij elkaar. Op de dag zelf koos ik voor Giant’s Castle, omdat dat het makkelijkst te bereiken is met een gewone auto, en omdat er elk uur rondleidingen langs de tekeningen worden gegeven. Bij de andere grotten is dat veel meer onzeker. Giant’s Castle ligt desondanks ook nog flink afgelegen: 56 kilometer vanaf de snelweg, over een egale maar deels onverharde weg. En dan kom je bij de toegangspoort, en dan moet je nog 9,5 kilometer doorrijden tot aan het bezoekerscentrum.

drakensbergen2

Hier wachten voor de tour

Na het kopen van een kaartje kon ik gelijk doorlopen richting de grotten. Ze liggen op zo’n 45 minuten wandelen van de receptie. Er is ook een hotel hier, het is een prachtomgeving om te wandelen. Iets na half 1 arriveerde ik bij de verzamelplaats tot de rondleiding langs de rotstekeningen van de ‘Main Caves’. De rondleidingen vertrekken elk uur op het hele uur, dus het was nog een tijdje wachten in het bos. Er arriveerde nog een Oostenrijker, maar daar bleef het bij qua bezoekers. Precies om 1 uur ging het hek open en kwam de gids ons halen.

De tekeningen hier zijn in rood, geel, wit en zwart. Er zijn veel elanden te zien, maar ook leeuwen, miereneters en wilde zwijnen. Daarnaast zijn er mensen afgebeeld: jagers met pijl en boog, dansende mannetjes, iemand met een ladder, vrouwen. En dikke sjamanen, om het rituele karakter van de jacht aan te geven. Ook 2 Engelsen met geweer, die als indringers in dit gebied kwamen en de Bosjesmannen uiteindelijk verdreven, zijn afgebeeld.

drakensbergen3

Verschillende afbeeldingen van mensen

drakensbergen4

Jachtscène, met de eland rechtsboven en de jagers en sjamanen links

De 2 nachten daarna verbleef ik in de Greenfire Drakensbergen Lodge, ergens op een berg (zonder plaatsnaam). De lodge ligt in het Royal Natal National Park, in de noordelijke Drakensbergen. De manager van de lodge haalde me tegen zessen op vanaf het parkeerterrein beneden, en zo in het avondlicht was het een schitterende entree. We zagen elanden, een ree en een rietbok. De ondergaande zon deed het gras bruinig kleuren.

De volgende dag maakte ik vanuit de lodge 2 korte wandelingen. ’s Ochtends een van 2,5 uur naar ‘de oude schuur’. Een wandeling meest door het gras, langs kunstmatig aangelegde meertjes (voor de forellenkwekerij). Ik zag twee troepen bavianen, die zich snel terugtrokken toen ze me in de gaten kregen. En ’s middags wandelde ik naar de rotstekeningen, een rondje van 2 uur. De rotstekeningen zijn hier alleen in het rood, en primitiever dan die ik gisteren zag. Maar toch hier ook weer elanden en dansende mannetjes.

drakensbergen5

De rotsen boven het kamp in de Noordelijke Drakensbergen

Op de bergtop boven de tekeningen zit een gierenkolonie. Je kunt er ook naar toe lopen, maar dat was me wat te ver. Van onderaf waren echter ook grote groepen cirkelende gieren te zien, wel 20-30 bij elkaar. Zoveel had ik er nog nooit tegelijk gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s