Terugblik Litouwen & Wit-Rusland 2016

Ik noemde het al mijn kleine wereldreisje: een trip door drie heel verschillende streken in een week. Het nogal Duitsige en toeristische noordwesten van Litouwen, de heerlijke stad Vilnius met de weer succesvolle werelderfgoedmeeting. En als kers op de taart een blik in een hele andere wereld: Wit-Rusland. De grens tussen Litouwen en Wit-Rusland betekent het verschil tussen katholicisme en de Russisch-orthodoxe kerk, tussen Europese Unie en Politieke Unie met Rusland, tussen pittoresk middeleeuws en gebouwen en gebruiken uit de Sovjet-tijd.

DSC05925

De Werelderfgoedreizigers bij een onderdeel van de Geodetische boog van Struve

Voorbereiding

De uitgebreide visumprocedure had me altijd weerhouden van een bezoek aan Wit-Rusland. Ik besloot het me zelf makkelijk te maken dit keer, en regelde via een Wit-Russische reisorganisatie een uitnodigingsbrief (ze verzorgden ook een dagtour, hotel en vervoer naar de luchthaven). Ik kreeg een hoop documenten in het Wit-Russisch terug via e-mail. Mijn eigen bijdrage was beperkt tot het invullen van één aanvraagformulier, het toevoegen van een pasfoto en een bewijs van ziektekostenverzekering. Voor dat laatste belde ik mijn zorgverzekeraar CZ, die erom moest lachen maar zich terdege bewust was van de bijzondere eisen gesteld door Wit-Rusland (en Rusland). Ze stuurden me een brief in het Engels ter bevestiging dat mijn verzekering de hele wereld dekt, en dat Wit-Rusland daar onderdeel van is. Ze sugggereerden ook om dezelfde brief van mijn reisverzekering te vragen, en ook daar (OHRA) waren ze bekend met de procedure. De laatste stap was om geld (60 euro) over te maken op de rekening van de ambassade en een bewijs van deze transactie af te drukken.

belarusambMet al deze informatie ging ik naar de Wit-Russisch ambassade in Den Haag. De visummensen werken vanuit een klein bijgebouw (een soort tuinhuisje). Ik was blij te zien dat er niet zo veel mensen een visum voor Wit-Rusland aanvragen als voor Iran: veel minder lange wachttijden dus dan eerder dit jaar. Ik gaf hen mijn stapel papieren en paspoort, en ze gaven aan over een week terug te komen. De volgende week lag mijn paspoort met visumsticker inderdaad op me te wachten. Het personeel was heel vriendelijk en probeerde zelfs om wat Nederlands te spreken. Ze hadden ook een boekje over alle Wit-Russische werelderfgoederen liggen om mee te nemen, wat natuurlijk al een zeer positieve indruk op mij maakte!

Ter plaatse in Wit-Rusland was het paspoort met visum voldoende om door alle grenscontroles te raken.

Vervoer

Vliegtuig
Om deze route mogelijk te maken in één week tijd kocht ik twee enkele vluchten. De eerste was met het Scandinavische SAS naar Klaipéda (vliegveld Palanga) in Litouwen, met een tussenstop van 3 uur op het vliegveld van Kopenhagen. Er landen maar weinig vliegtuigen op Palanga, maar ik vond voor 9 EUR een shuttlebusje dat me naar de stad bracht en voor het hotel afzette.

De terugvlucht maakte ik met de Wit-Russische maatschappij Belavia vanaf het vliegveld van Minsk rechtstreeks naar Amsterdam. Vanaf dat vliegveld vertrekken bijna alleen maar vluchten van Belavia, het was er erg rustig. Genoeg plekken overigens om koffie te drinken of overtollige Wit-Russische roebels terug te wisselen. Het vliegveld ligt 40 km buiten de stad, dus ik moest er met een taxi heen.

Lokaal openbaar vervoer
Er zaten twee langere verplaatsingen in de route. Van Klaipeda naar Vilnius ging ik met de expressbus. Deze rit duurt 4 uur. Ik had van tevoren via internet een kaartje gekocht (17 EUR), maar dat was niet nodig geweest want de bus was half leeg.

Tussen Vilnius en Minsk ging ik met de trein. Deze was tot op de laatste plaats gevuld, dus het was maar goed dat ik hier 2 weken van tevoren geboekt had. Destijds waren er op de website van de Wit-Russische spoorwegen nog maar 12 plaatsen over. Het blijkt dat deze trein veel gebruikt wordt door Wit-Russen die van vakantie terugkomen: ze vertrekken liever van het vliegveld van Vilnius dan uit Minsk, omdat er meer vluchten zijn naar Europese vakantiebestemmingen en het goedkoper is. Het is een moderne trein, alleen wat krapjes voor een lange treinrit (het is meer het type Sprinter zoals we dat in Nederland kennen). De reis kostte 16 EUR.

Litbelv1

In de trein naar Minsk

Overnachtingen

Klaipeda
Hotel Memel is een net 3-sterrenhotel aan de rand van het centrum van Klaipeda. Geen probleem om daar ’s avonds voor het eten even naar toe te lopen. Het was er vrij druk met andere toeristen (ook groepjes). Op de parkeerplaats zag ik ook een auto met een Nederlands kenteken.

Website: http://memelhotel.lt/
Prijs: 55 EUR per nacht inclusief ontbijt

Nida 123

Haven van Klaipeda

Vilnius
Hotel Rinno is één van de hoogstgewaardeerde hotels van Vilnius. Het is een wat Duitsachtig 3-sterrenhotel (net als het hotel hiervoor): netjes, rustig, beetje ouderwets. Mijn 1-persoonskamer was niet al te groot en lag onder een schuin dak. Ook is het nogal een eind lopen naar het centrum (de kathedraal ligt op 25 minuten). Het bus- en treinstation zijn dan wel weer binnen 10 minuten te bereiken. In dit hotel had ik het beste ontbijtbuffet van deze reis.

Website: http://www.rinno.lt/
Prijs: 59 EUR per nacht inclusief ontbijt

Minsk
Het Hotel Monastyrski is een voormalig klooster. Het ligt in het toeristische deel van het centrum van Minsk, pal naast de Russisch-Orthodoxe kathedraal. De lange gangen en het sobere interieur verraden nog wel de oorspronkelijke functie van het gebouw, maar het is netjes gemoderniseerd. Naast uiteraard de Wit-Russische zenders toonde de TV hier op de kamer ook vele Chinese kanalen, wellicht een verwijzing naar de Chinese zakenmensen die Minsk wel weten te vinden. Ik had zelfs een eigen signaalversterker voor de Wifi op de kamer, dus de interntverbinding was erg snel. ’s Ochtends is er een ontbijtbuffet met o.a. de voor het land typische aardappelpannenkoekjes.

Website: http://monastyrski.by/
Prijs: 82 EUR per nacht inclusief ontbijt

Litbelh1

Mijn kloostercel in Minsk

Eten

Het eten is in deze twee landen sterk beïnvloed door de Duitse en Poolse tradities. Dat wil zeggen: vooral vlees, varkensvlees. Met aardappelen.

Ontbijt
De inhoud van het ontbijtbuffet verschilde niet veel tussen de 3 hotels. Ze hebben hier heel donker brood, ergens tussen het zure Duitse brood en roggenbrood in. Vers is het erg lekker. Daarbij verschillende soorten kaas en ham, jam en honing. En ook altijd yoghurt, fruit en warme gerechten voor de liefhebbers.

Litbele1

Ontbijt met bruin brood

Lunch & diner
In Litouwen at ik vis (gerookte makreel) aan de kust en meer internationaal in Vilnius. Ik ben zelfs een keertje naar een Thais restaurant geweest. Op zaterdagavond tijdens de werelderfgoedmeeting had ik voor de groep gereserveerd bij Senoji Trobele. Dit bleek het beste (en duurste) restaurant van de reis. We begonnen met een voorgerecht van verschillende kleine Litouwse gerechten (o.a. varkensoor), en als hoofdgerecht had ik varkensnek!

Litbele3

Litouwse voorgerechten

In Wit-Rusland waagde ik me op een middag aan de machanka – hét traditionele gerecht. Het is een stoofgerecht met een varkensworstje en varkensvlees, geserveerd met dunne aardappelpannenkoeken. Het smaakte wel, maar het is zó vet.

Litbele2

Machanka

In Minsk zijn gelukkig ook veel ‘buitenlandse’ restaurants, variërend van Aziatisch tot Libanees tot Europees. Deze zijn wel dubbel zo duur als de machanka van 2,5 EUR.

Kosten

Oost-Europa, zeker dit ‘verre’ oosten, is nog steeds één van de goedkoopste regio’s om in rond te reizen. Vooral eten, supermarktbezoek en openbaar vervoer zijn spotgoedkoop. In Litouwen liggen die kosten op ongeveer de helft van de Nederlandse prijzen, in Wit-Rusland misschien zelfs maar op een kwart.

Litbelg1In Wit-Rusland hadden ze net (per 1 juli 2016) nieuwe valuta geïntroduceerd. Door de inflatie waren de bedragen op de oude roebels zo hoog geworden. Nu hebben ze er 4 nullen vanaf gehaald en beginnen ze opnieuw. Overal zag je posters hangen zoals hiernaast om aan het publiek uit te leggen hoe het nieuwe geld eruit ziet. Voor het eerst is er ook muntgeld geïntroduceerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s