Route Litouwen & Wit-Rusland 2016

Het begon met het plannen van een nieuwe Werelderfgoed-meeting. Litouwen won het van Polen als bestemming. De meeting werd al snel een weekend in plaats van één dag. En ja, als je dan toch in die regio bent… dan blijf ik meteen maar 8 dagen.

Vooraf verblijf ik 2 nachten aan de kust van de Baltische Zee, voor het plaatsje Klaipéda en vooral de ‘Koerse Schoorwal’. Dan het weekend in en om Vilnius. En tenslotte de grens over, op naar land nummer 101: Wit-Rusland, ook met twee (voor mij) nieuwe werelderfgoederen.

Datum Programma Verblijf
24 augustus Vliegen naar Klaipéda met SAS, inclusief een lange overstap in Kopenhagen. Vertrek 6.55 uur, aankomst om 13.35 uur. In de middag Klaipéda bekijken, havenstad aan de Oostzee. Hotel Memel, Klaipeda
25 augustus Dagexcursie per openbaar vervoer naar de Koerse Schoorwal (WE1), een smalle landtong gedeeld door Rusland en Litouwen. Hij is vanuit Litouwen alleen via een korte veerbootvaart te bereiken. Vandaar per bus o.a. naar het plaatsje Nida aan de Russische grens, met hoge zandduinen en een visserij- en barnsteenmuseum. Hotel Memel, Klaipeda
26 augustus In de ochtend met de bus naar de Litouwse hoofdstad Vilnius (4 uur rijden). Daar nog wat dingen checken voor het werelderfgoedweekend, en bezoek aan het Litouws Nationaal Museum. Hotel Rinno, Vilnius
27 augustus De hele dag per minibus op pad met de werelderfgoedgroep. Stops bij Trakai (toekomstig werelderfgoed), de middeleeuwse opgravingen van Kernavé (WE2), het geografisch middelpunt van Europa in Purnuskes en weer eens een locatie van het grensoverschrijdende werelderfgoed de Geodetische boog van Struve. Hotel Rinno, Vilnius
28 augustus Om half 10 in de ochtend met de groep een privé-rondwandeling met gids door het oude centrum van Vilnius. Lunchen nog in de stad, en dan om 4 uur in de middag met de trein van Vilnius naar Minsk (2,5 uur). Hotel Monastyrski, Minsk
29 augustus Op eigen gelegenheid rondkijken in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Veel musea zijn er op maandag gesloten, maar de 20e eeuwse communistische architectuur en de Russisch-Orthodoxe kerken zijn het aanzien meer dan waard. Hotel Monastyrski, Minsk
30 augustus Dagtocht met auto met chauffeur naar de werelderfgoederen Kasteel van Mir (WE3) en Paleis van Neszvih (WE4). Hotel Monastyrski, Minsk
31 augustus Terugvlucht van Minsk naar Amsterdam met Belavia (9.30-11.10). Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s