#610: Wijnstreek van Piëmont

Wat is het?
De Wijnstreek van Piëmont is een cultuurlandschap van bebouwde heuvels, wijngaarden en dorpjes op de heuvelruggen. Het is één van de oudste wijnproducerende gebieden ter wereld: de traditie gaat terug tot de 5de eeuw voor Christus en is verder ontwikkeld door de Romeinen. Wijnen die er tegenwoordig nog geproduceerd worden zijn Barolo, Barbaresco, Barbera, Asti Spumante and Canelli Spumante. Het werelderfgoed bestaat uit 6 verschillende locaties, de meesten daarvan liggen net ten zuiden van Turijn.

Cijfer: 4 (Echt, veel teleurstellender kan het niet. Wijnstreken zijn toch al niet mijn favoriete werelderfgoederen, maar soms kan je er leuk wandelen of zijn er (zelfs zonder wijnproeverij) interessante tentoonstellingen. Hier is helemaal niks, behalve wijnranken tegen de heuvels en veel moderne, geïndustrialiseerde bedrijven die met wijn maken en verkopen hun geld verdienen.).

Toegang: Ik ben nergens naar binnen geweest (alles was dicht!), dus het bezoek was afgezien van de trein- en buskaartjes gratis.

Hoeveel tijd: Na anderhalf uur had ik het plaatsje Nizza Monferrato meermalen doorlopen en een tijd op een bankje gezeten met een ijsje.

Opvallend: Van de 6 locaties die samen dit werelderfgoed vormen, concentreerde ik me op het wijngebied van Nizza Monferrato. De plaats deelt zijn naam met het Franse Nice (ook Nizza geheten in het Italiaans), vandaar dat het nog een extra achtervoegsel heeft gekregen met ‘Monferrato’ dat de streek aanduidt. Ik reisde naar dit Italiaanse Nizza via een combinatie van trein en bus vanaf Turijn. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur, en een overstap is nodig in Asti. Vanaf dat moment verandert de vlakke omgeving van de noordelijke industriële steden in een landschap van gecultiveerde heuvels. Dat is waar het werelderfgoedgebied begint.

Nizza Monferrato 066

Heuvellandschap met wijngaarden

De bus passeert een paar interessante bergdorpjes, zoals Mongiardina. Ik verwachtte dat Nizza Monferrato iets dergelijks zou zijn, maar het is een vrij grote plaats met meer dan 10.000 inwoners. In het nominatiedossier voor het werelderfgoed wordt Nizza het beste voorbeeld van een ‘vilanova’ genoemd: een middeleeuwse nederzetting met een met bogen omzoomde hoofdstraat en een marktplein voor de verkoop van lokale producten.

De bus bracht me in het centrum van de stad. Maar wat is er te zien? Ik had enkele bezienswaardigheden opgeschreven die worden genoemd in het nominatiedossier: er moet een markt zijn, 19de eeuwse etalage voorstellingen zoals een fles rustend op een wijnglas, een Museum van de Smaak en een Etnografisch Museum. Op mijn eerste ronde door het centrum kom ik echter alleen maar lokale mensen tegen genietend van hun eerste kopje koffie van de dag en een gesprek met de buren. Borden naar de attracties van de stad blijken schaars en ik heb alleen een rudimentaire kaart bij me. Ik vind uiteindelijk mijn weg naar het Palazzo Crova. Deze 18e-eeuwse villa herbergt tegenwoordig een wijnbar en winkel, plus het Museum van de Smaak. Niemand was er echter aanwezig en de deuren van het museum waren gesloten. Ik heb alleen even in de tuin kunnen kijken.

Ik had ook pech met het Museo Bersano, het etnografisch museum. Dit ligt aan de overkant van de straat van het treinstation. Ze hebben een openlucht tentoonstelling van voorwerpen die worden gebruikt in de wijnindustrie. Het klonk als het meest interessante van Nizza Monferrato, maar ik stuitte weer op een gesloten deur. Het museum is alleen geopend tussen 9 en 11 op weekdagen! Dit moet een recente verandering zijn, op internet had ik vooraf veel langere openingstijden gezien. Alleen door de tralies van de afgesloten hekken kon ik nog een aantal van de tentoongestelde voorwerpen zien.

w1390s3

Deel van het wijnhuis Bersano

P.S.: voor de mensen die mijn werelderfgoedscore volgen, ik spring van 606 (Reichenau) naar 610 (Piëmont). Dat komt door de bekendmaking van de nieuwe werelderfgoederen eind juli, daarvan had ik er al 3 gezien (Werk van Le Corbusier (o.a. Japan, Frankrijk, België, Argentinië, Zwitserland), Ani (Turkije) en de Stecci Grafstenen (Bosnië, Kroatië, Servië en Montenegro)).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s