#606: Reichenau

Wat is het?
Het Kloostereiland Reichenau ontstond in de 8ste eeuw, toen de voorbij reizende monnik Pirmin op dit eiland in de Bodensee het eerste klooster stichtte. In het vervolg van de vroege Middeleeuwen kwamen er nog eens zo’n 24 kerken en kapellen bij. Centraal lag het grote Benedictijner klooster, een belangrijk centrum voor studie en kunsten in het rijk van Karel de Grote en zijn opvolgers. Het eiland is ook zeer geschikt voor land- en tuinbouw, zodat de kloosterlingen zelfvoorzienend konden zijn.

Cijfer: 6 (Als je hier op het verkeerde moment van de week komt, is het helemaal niks. Het is een vakantie-eiland met 3 oude kerken. De mooiste is slechts 2x per dag kort geopend.)

Toegang: Ik betaalde 3 EUR voor het museum en 2 EUR voor de rondleiding door de St. Georg kerk.

Hoeveel tijd: Ik ben er twee uurtjes geweest. Veel toeristen komen hier per fiets vanaf Konstanz, dan kun je je er wel een dagje vermaken. Het eiland is iets meer dan 4 vierkante kilometer groot.

Opvallend: Reichenau ligt slechts 10 kilometer van de grens met Zwitserland, vlakbij Konstanz. Sinds 1838 is het eiland met het vasteland verbonden door een dijk. Er liggen 3 plaatsjes, het middelste (Mittelzell) heeft de meeste voorzieningen. Daar stop ik eerst bij het museum. De geschiedenis van het kloostereiland wordt daar uit de doeken gedaan via informatieborden en replica’s. De originele stukken, zoals de verfijnde miniatuurschilderingen door de middeleeuwse monniken gemaakt, worden elders bewaard.

Vlakbij ligt het Münster St. Maria und Markus, de voormalige Benedictijner kloosterkerk. Het is een wat lomp gebouw in Romaanse stijl. De Schatkamer hier is één van de plaatsen waar originele middeleeuwse relikwieën en miniaturen worden bewaard. Maar helaas: die is alleen open van maandag tot en met zaterdag, en ik ben er op een zondag. Ik loop nog wel even om het gebouw heen, vanaf de andere kant kun je beter zien dat de Benedictijnen grote tuinen bij hun klooster hadden om in hun behoeften te voorzien.

Mijn bezoek hier aan Reichenau had ik wel zo gepland dat ik op tijd was voor één van de twee dagelijkse rondleidingen door de St. Georg-kerk. Om kwart over 12 zit ik samen met zo’n 20 andere bezoekers buiten te wachten tot de deur opengaat. De gids komt aanfietsen, vraagt aan iedereen 2 EUR en dan kan om half 1 het bezoek beginnen. De buitendeur gaat dan meteen weer op slot. Sinds een paar jaar zijn de openingstijden van deze kerk zo beknot: het voortdurende komen en gaan van bezoekers deed de muurschilderingen geen goed.

Reichenau3

Muurschilderingen in de St. Georg-kerk

De schilderingen dateren van de negende tot elfde eeuw, en stellen 8 wonderen verricht door Jezus voor. Ze zijn de afgelopen decennia meermaals gerestaureerd, en hoewel ze wat vervaagd zijn ziet het er toch goed uit.

Een gedachte over “#606: Reichenau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s