#602: Soltaniyeh

Wat is het?
Soltaniyeh was de hoofdstad van de Mongoolse Ilkhaniden-dynastie, die in de 14e eeuw over Iran heerste. Het meest prominente restant uit die tijd is het mausoleum van hun leider Oljaytu. Dit is een uniek monument in de geschiedenis van de Islamitische architectuur, vanwege zijn enorme koepel. Het was de grootste in zijn tijd, en is ook nu nog na die van de Dom in Florence en de Hagia Sophia in Istanbul de op twee na de grootste ter wereld. De koepel bestaat uit een dubbele schaal van bakstenen, met ruimte tussen de binnen- en buitenschaal.

Cijfer: 7 (Het is vooral knap hoe ze deze enorme koepel zo vroeg hebben weten te bedenken en bouwen. Van de buitenkant ziet het er imposant uit. De muren aan de binnenzijde zijn ook gedecoreerd, maar daar had ik meer van verwacht.)

Toegang: De gebruikelijke entreeprijs van 200.000 rial (5 EUR) wordt geheven.

Hoeveel tijd: Ongeveer een uur.

Opvallend:
Je kunt het mausoleum al van kilometers ver zien liggen, het 50 meter hoge achthoekige gebouw met licht-turquoise koepel steekt ook nu nog overal bovenuit. Van binnen staat het momenteel volledig in de steigers, dus helaas kun je de binnenkant van de fameuze koepel niet zien. De restauratiewerkzaamheden zijn al aan de gang sinds 1994. Door middel van jaarlijkse projecten voorziet de Iraanse staat in het kostbare onderhoud van dit monument. Men is begonnen met het weer compleet maken van de tegeltjes op de buitenkant van de koepel, en nu is de binnenzijde aan de beurt.

Wel kun je de trap op en op de tweede en derde verdieping de galerijen rond lopen. Naast nog wat resten blauw tegelwerk vallen vooral de motieven in de baksteen op. Aardbevingen hebben ook hier tot veel scheuren geleid.

Soltan2

In de omgeving van het mausoleum liggen nog 13 andere locaties die bij het werelderfgoed horen. We maken een korte theestop bij één ervan: Chelebi Oghlu. Ook dit is een mausoleum. Het werd in dezelfde tijd gebouwd als het grote exemplaar. Een Soefi-geestelijke ligt erin begraven.

Overigens: zelf koffie of thee zetten doe je hier gewoon langs de kant van de weg, de Iraniërs zijn net als de Iraakse Koerden dol op picknicken ‘in de vrije natuur’. Ze nemen dan een kleed of tentje mee en veel eten, en brengen hun vrije tijd met familie door in een stadspark of naast de doorgaande weg.

Soltan3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s