#597: Gobustan Rotskunst

Wat is het?
De rotskunst van Gobustan is een collectie van zo’n 6.000 rotstekeningen, stammend uit de periode tussen de 20.000 en 5.000 jaar geleden. Deze locatie lag toen nog aan de oever van de Kaspische Zee. De tekeningen zijn te vinden in en om schuilplaatsen die zijn ontstaan toen grote rotsblokken van de heuvel afscheurden en naar beneden vielen. Pas in 1930 zijn ze herontdekt.

Cijfer: 6,5 (Er staat zo veel rotskunst op de werelderfgoedlijst en het lijkt allemaal erg op elkaar. Het is soms moeilijk om het bijzondere eraan te zien. Dit Gobustan is niet de oudste, niet de grootste en niet de meest esthetische collectie rotsschilderingen op de wereld. Er zitten een paar interessante plaatjes tussen, zoals de schepen.).

Toegang: Ook dit keer kon ik gratis naar binnen. Een normaal kaartje kost 2 Manat (1,20 EUR). Hiervoor krijg je toegang tot de plek met rotstekeningen en het museum. Het museum is nog maar een paar jaar oud en is vooral goed in digitale animaties en audiovisuele presentaties, zodat je je een voorstelling kunt maken hoe het er hier 20.000 jaar geleden uitzag.

Hoeveel tijd: We waren er ongeveer 1,5 uur, inclusief bezoek aan het museum en toiletstop. Als ik alleen was geweest, was ik nog graag wat langer gebleven. Het werelderfgoed omvat 3 groepen van rotstekeningen, op 3 verschillende heuvels. We bezochten er maar één (ik weet overigens niet of de andere überhaupt voor toeristen open zijn). Behalve naar de oude rotskunst keken we ook nog bij een voor Azerbaijan unieke Romeinse inscriptie aan de voet van de heuvel.

Opvallend:
Een vergelijking met de Coa-vallei in Noord-Portugal, waar ik een paar weken geleden was, is onvermijdelijk. Qua ligging is het gebied in Portugal mooier: diep in het binnenland, in een smalle kloof naast de rivier. Hier komt niemand ‘per ongeluk’, en je mag er dus ook alleen onder begeleiding van een gids naar toe. De rotstekeningen van Gobustan daarentegen liggen vlak langs de snelweg en binnen blikveld van de Kaspische Zee en de daar aanwezige boorplatformen. Je mag er op eigen gelegenheid over de paden rondwandelen. Er is overigens geen uitleg aanwezig over wat je ziet, dus het meebrengen van een gids om de figuren aan te wijzen is wel handig.

Gobustan2

De heuvel met gebarsten rotsen, waarin de tekeningen zijn gegraveerd

De tekeningen in Gobustan laten een grotere variatie zien dan die in Portugal. Dat komt waarschijnlijk omdat ze gedurende een langere periode gemaakt zijn. Dus behalve de bekende dieren waarop gejaagd werd (buffels, geiten), zijn er onder andere ook schepen, mensen en sjamanen afgebeeld. Ook zijn ze met het blote oog wat duidelijker zichtbaar: ze zijn gebeiteld in zachte kalksteen. In Portugal zijn het meer krassen op een veel hardere ondergrond.

Gobustan3

Tekening van een schip

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s