#596: Baku

Wat is het?
De ommuurde stad van Baku met het Paleis van de Shirvan-Shah en de Maagdentoren is het middeleeuwse stadshart van de hoofdstad van Azerbaijan. De stadsmuren dateren uit de 12e eeuw, en staan aan de noordelijke en westelijke kant nog overeind. Ook de cilindervormige Maagdentoren dateert uit die eeuw. De architectuur is een mix van vele tradities, van Arabisch en Perzisch tot Ottomaans en Russisch.

Cijfer: 6 (Door eerdere reisverslagen van mijn werelderfgoedcollega’s waren mijn verwachtingen al niet al te hoog gespannen. In werkelijkheid is het een sterk gerestaureerd stadscentrum waarop de term “middeleeuws” maar moeilijk te plakken valt. Eigenlijk wil je “oud”, “half-vervallen” en een “web van steegjes”. Wat je krijgt is iets keurig aangeharkts, wat wel typerend lijkt voor Azerbaijan.).

Toegang: Alle entreeprijzen zijn bij mijn tour inbegrepen, maar ik zie op het entreekaartje dat toegang tot het Shirvan-Shah Paleis 4 Manat kost (2,5 EUR).

Hoeveel tijd: Ik maakte er een slome stadswandeling met een gids, en die duurde zo’n 2,5 uur. Veel langer heeft dit deel van de stad ook niet nodig, het modernere gedeelte buiten de oude stadsmuren is eigenlijk veel interessanter.

Opvallend:
Als je door je oogharen kijkt is er hier wel degelijk iets te zien van de bijna Centraal-Aziatische omgeving, die je bijvoorbeeld in een fabelachtige stad (en werelderfgoed) als Bukhara in Uzbekistan volop voorgeschoteld krijgt. Er zijn bijvoorbeeld diverse badhuizen met hun karakteristieke koepeltjes – alleen niet meer in gebruik. Er zijn twee karavanserai’s (herbergen voor reizende handelaren), omgeturnd tot restaurants. Er zijn moskeeën, maar niet te veel en zeker niet al te opzichtig in dit bijna seculiere land. De Russificatie tijdens de Sovjet-tijd en meerdere aardbevingen hebben helaas veel sporen uit het verleden gewist.

BakuWE2

Voormalig badhuis

 

Een gedachte over “#596: Baku

  1. Bedankt voor uw bevindingen van uw reis in Azerbeidzjan. Ik wou alleen opmerken dat Azerbaijan wel een seculier land is. De religiën van het land en de overheid staan volledig gescheiden van elkaar. Binnen de samenleving is maar een klein percentage van de bevolking praktiserende religieuzen. Trouwens Heydar Aliyev is in 2003 overeden (dus niet in 1991). Ik wens u veel succes met uw nieuwe ontdekkingen in andere landen van onze mooie wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s