Een regenachtige dag in Porto

Porto1

Ik wilde eigenlijk wel de hele dag op de hotelkamer blijven, zo slecht waren de weersvooruitzichten voor deze dag. Maar aan het eind van de ochtend moet je toch een keer uitchecken. Om 11 uur breng ik daarom maar mijn huurauto terug naar het vliegveld, stop daar mijn rugzak in een kluisje en stap in de metro naar het centrum van Porto. Als ik daar, bij de halte Bolhão, weer boven de grond kom is dit het eerste dat ik zie: de Santa Catarina-kerk, geheel bedekt met azulejos. Ik krijg er opeens weer zin in…

Porto3

Ik was uitgestapt bij deze metrohalte omdat hij bij de overdekte markt ligt. Alleen blijkt die helaas gesloten vandaag: Tweede Paasdag is ook in Portugal een feestdag. Ik loop dus maar verder mijn aangekruiste attracties af. Het blijft regenen en regenen. Zelfs de kathedraal blijkt dicht te zijn! Bij de kathedraal kan ik alleen deze foto maken van het plein.

Porto4

Voor de kathedraal stuit ik op een groepje met een gids. Ik loop er op gepaste afstand achteraan, in de hoop dat ze me door de nauwe straatjes onder de kathedraal naar de rivieroever gaan leiden. Porto is op meerdere heuvels gebouwd, dus het is steeds flink stappen. Had ik al gezegd dat het bleef regenen? De groep blijft ergens op 2/3 van de wandeling staan om een verhaal aan te horen. Vanaf dat punt lukt het me zelf de rivier de Douro te bereiken. Vanaf hier heb je dé iconische blik op Porto: de rivier, de Dom Luis I-brug, de traditionele houten schepen en de porthuizen (met wijnkelders) aan de overkant van het water.

Porto5

Na wat aan de waterkant rondgekeken te hebben, begeef ik me weer richting centrum van de stad om op zoek te gaan naar een metrohalte terug naar het vliegveld. Onderweg kom ik langs het Beurspaleis, en ik zie daar de voordeur openstaan. Dit is één van de belangrijkste trekpleisters van Porto. Ik dacht dat het vanmiddag gesloten zou zijn, maar niets is minder waar. Binnen wachten al tientallen andere natgeregende toeristen op een toer door dit laat-19e eeuwse pronkstukje. De rondleiding is zeker de moeite waard, vooral de laatste kamer: de Arabische Zaal, dé pronkkamer waar de handelaren uit Porto hun hoge gasten ontvingen. Het Beurspaleis is nu niet meer in gebruik, maar je kunt zaaltjes als deze wel huren voor privé-gelegenheden.

Porto6

Na de interessante rondleiding heb ik de moed weer te pakken gekregen om de (inmiddels slechts lichte) regen te trotseren en ook nog even binnen te kijken bij de naastgelegen Sao Francisco-kerk. Op de foto staat een deel van de Catacomben, met rijen van graftombes. De kerk erboven is een groot schouwspel van barok houtsnijwerk en bladgoud. Helaas mag je er niet fotograferen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s