#592: Tombes van de Buganda-koningen

Wat is het?
De Tombes van de Buganda-koningen is een koninklijke begraafplaats in de Ugandese hoofdstad Kampala. Ze bergt de resten van de 4 laatste koningen van de Buganda, de grootste etnische groep in Uganda. De belangrijkste tombe is een voormalig paleis uit 1882 met een rieten dak, dat in 1884 na de dood van koning Muteesa I tot zijn graf werd omgevormd.

Cijfer: 6,5 (Het is zeker een interessante plek. Alleen staat het sinds 2010 helaas op de lijst van bedreigd werelderfgoed, omdat de grote tombe is afgebrand. Daardoor is er nu aanmerkelijk minder te zien dan voor die tijd.).

Toegang: De entree kost 10.000 Ugandese shilling (2,5 EUR). Daarvoor krijg je ook een gids die een rondleiding geeft. Vrouwen moeten een rok dragen – en voor de westerse vrouwen die toch een broek aan hebben hebben ze een omslagdoek te leen.

Hoeveel tijd: Een half uur.

Opvallend: De mototaxi in het centrum van Kampala weet meteen waar ik heen moet. De ‘Kasubi Tombs’ zoals de plek hier wordt genoemd (naar de wijk Kasubi) liggen op een heuvel zo’n 3 kilometer buiten de hoofdstad van Uganda. Het is ook zo ongeveer de enige toeristische attractie van deze miljoenenstad, als je de religieuze gebouwen zoals de Anglicaanse kathedraal, Sikh tempel, Bahai’i tempel en ‘Khadaffi’-moskee niet meetelt. Er staan zelfs een paar borden langs de weg om het werelderfgoed aan te kondigen, daar word ik altijd blij van.

Kasubi2

De entree is via het enige originele rieten gebouw dat nu na de brand van 2010 nog over is. Er zitten twee wachters voor de deur, deze horen elk bij een andere clan van de Buganda die belast is met de bewaking. Ik kan zo doorlopen, want de moderne entree inclusief gastenboek en kaartjesverkoper is even verderop. Ik krijg een omslagdoek aangemeten omdat ik een lange broek draag, en daarna mag ik met een gids mee het terrein op.

De rondleiding begint met het verhaal van het ontstaan van deze plaats. Het Buganda-koninkrijk stamt al uit de 13e eeuw, en sindsdien zijn er 36 koningen geweest. Tijdens de Engelse kolonisatie in de 19e eeuw zijn ze hun wereldlijke macht kwijtgeraakt. Met uitzondering van enkele korte tussenpozen tijdens de dictatuur van Obote en Amin in de jaren ’70 en ’80 hebben ze wel een ceremoniële functie behouden. Ook nu is er nog een Buganda-koning.

Kasubi3

De laatste 5 koningen: de linkse is de huidige koning, de andere 4 liggen hier op het terrein begraven.

Centraal op het terrein stond de nu afgebrande rieten tombe, een 8 meter hoog rond gebouw. Ze zijn hem wel weer aan het opbouwen, maar dat gaat langzaam. Volgens de gids is dat omdat de bouw aan veel ceromoniële regels gebonden is. Maar ook de kosten vormden een obstakel: die worden sinds kort door Japan voor haar rekening genomen, en de verwachting is dat aan het eind van 2016 de grote tombe weer herrezen zal zijn.

De tombe ligt aan een rond plein, waar aan de rand rijen huizen staan. Deze waren voor de favoriete weduwen van de overleden koningen. De eerste koning had maar liefst 84 vrouwen. Ook tegenwoordig nog mogen de nazaten van de weduwen op het terrein wonen. Er is een soort dorpje achter de tombes waar 35 mensen permanent wonen, en er is akkerland om wat voedsel te verbouwen.

Kasubi4

Huisje voor de weduwen

Helemaal achterop het terrein is een begraafplaats, waar de familieleden van de koning begraven worden. Dit komt overeen met de gebruiken van de Toro, wiens tombes ik een paar dagen geleden tijdens mijn fietstocht in de buurt van Fort Portal bezocht. De Toro zijn net zoals de Buganda één van de vier overgebleven traditionele koninkrijken van Uganda. Ik ben blij dat ik in de Toro-tombes binnen heb kunnen kijken en de koninklijke bezittingen heb kunnen zien, want hier in Kasubi zijn die tijdens de brand grotendeels verloren gegaan.

Vlakbij de uitgang is er dan nog het ‘koninklijke trommelhuis’. Hier worden trommels bewaard die bij ceremoniële gelegenheden dienst doen. Zo wordt een bepaalde trommel bespeeld als een lid van de koninklijke familie op bezoek komt. En weer een ander als er iemand overleden is. Als vrouw mag je hier niet naar binnen, maar je mag wel vanuit de deuropening foto’s maken. Aan dit gerestaureerde huis kun je goed aan de binnenkant zien hoe de lagen riet zijn vastgemaakt.

Kasubi5

Constructie van het rieten dak aan de binnenzijde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s