Het moeras van Bigodi

Zo’n 40 kilometer van Fort Portal ligt het gehucht Bigodi. Daar beschermt de lokale gemeenschap een klein moerasgebied, waardoor er met name veel apen en vogels te zien zijn. Ik ga er heen achterop de motor-taxi, dan is het ongeveer een uur rijden over een goede maar nog niet verharde weg (ze zijn ermee bezig).

Bigodi1

Entree bij Bigodi

Elke dag om 7.30 en 15.00 vertrekken hier natuurwandelingen met gids door het moerasgebied. Ik kom er net een paar minuten na drieën aan, en kan direct aansluiten bij de enige andere gast van deze middag – een oudere Amerikaan. We krijgen Roger als gids mee en kunnen op pad. Deze wandeling is maar 4 kilometer, maar gaat toch zo’n 2,5 – 3 uur duren omdat we vaak stoppen om planten, vogels en apen te bekijken.

Het pad loopt meest om het moeras heen, waardoor je aan je linkerkant steeds de akkers van de boeren hebt (ze verbouwen hier o.a. thee) en aan de rechterkant het beschermde natuurgebied. De droge tijd is inmiddels aangebroken dus er staat niet veel water in het moeras.

Bigodi2

Vlonderpad over het moeras

Al direct aan het begin zien we onze eerste aap: het is een roodstaartmeerkat. Hij heeft een zwart met wit gezicht, en inderdaad een lange rode staart. En we zijn nog geen uur verder of we hebben nog twee soorten gespot: de zwartwitte franjeaap (deze heb ik al vaker gezien deze reis), en de meer bijzondere en bedreigde rode franjeaap.

We blijven een tijd staan kijken bij de rode franjeapen. Het is een hele groep, en ze maken grote sprongen tussen de bomen. Hun favoriete boom is de eucalyptus, wat wel vreemd is aangezien dat een geïmporteerde boomsoort is. Chimpanzees jagen op deze rode franjeapen, vandaar dat ze beschutting hebben gezocht in dit moerasgebied. In het aangrenzende natuurgebied Kibale zitten juist veel chimpanzees.

Bigodi3

Rode franjeaap

Het is een heel kalme wandeling, en Roger legt van alles uit over de planten die we tegenkomen (o.a. papyrus en gele hibiscus). We zien ook veel vogels, alhoewel het ‘zien’ bemoeilijkt wordt door de vele bladeren. De hoofdprijs is de reuzentoerako, een markante blauwe vogel met zwarte kuif en gele snavel. In de bomen valt-ie niet zo op, maar vliegend is hij prachtig.

Bigodi4

Reuzentoerako

Om half 6 zijn we het moeras rondgelopen. De gids belt voor mij een motortaxi uit het dorp om me terug te brengen naar Fort Portal. Net als op de heenweg wordt dat weer een stoffige rit, zodat ik onder een laag rood zand weer bij mijn hotel arriveer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s