Naar Congo

Congo 001

De dag begint rustig om 8 uur met ontbijt op het terras van het Step-Town Motel in Kigali. De lucht is helderder dan de dagen hiervoor, dus het uitzicht is extra mooi vanochtend.

Congo 006

Chauffeur Basesi is er al voor 9 uur. We gaan een rit tegemoet van 158 kilometer naar de grens met de Democratische Republiek Congo. Je mag hier maar 40 rijden binnen de bebouwde kom en 60 daarbuiten, dus we zijn zeker 3 uur onderweg. Gelukkig is het een prima asfaltweg zonder veel verkeer maar met veel voetgangers.

 

Congo 018

Als we in het noorden van Rwanda aankomen, in de buurt van de grote stad Ruhengeri, zijn de grote vulkanen te zien die het landschap bepalen van deze regio. Ze staan in het grensgebied van Congo, Rwanda en Uganda.

 

Congo 022.JPG

Onderweg zien we veel landbouw en heel veel mensen die hun goederen naar de markt aan het dragen zijn. Andere werkgelegenheid is er ook: grote theeplantages.

 

Congo 025

Tegen half één arriveren we bij de ‘Grande Barrière’, de grens tussen Rwanda en Congo. De chauffeur heeft al telefonisch contact gehad met zijn Congolese collega, en we wachten aan Rwandese zijde tot de Congolese chauffeur aan komt lopen. Deze loodst mij vervolgens soepeltjes langs beide grensposten. We zijn in Goma!

 

Congo 035

Tegen half 3 komen we na veel gehobbel aan bij de lodge. In het echt is-ie net zo mooi als op de plaatjes. Ik krijg huisje nummer 3, en schuif meteen aan voor de lunch. Drie gangen welteverstaan, met chocoladetaart toe. Al bij het eerste gerecht zie ik de eerste apen: de diadeemmeerkatten (blue monkeys) zitten in de bomen pal voor het terras.

 

Congo 047

Het is nog steeds lekker weer, en bij aankomst hebben ze me verteld dat er een wandelpad is dat je in je eentje kunt doen. Het blijkt nog een stevige tocht van een uur te zijn. Maar ik word beloond met maar liefst 3 groepen zwartwitte franjeapen. Ze hebben lange witte staarten.

 

Congo 067

De wandeling eindigt op het terrein van het parkhoofdkwartier. Daar woont ook een familie bavianen. Gelukkig zijn ze niet vervelend en laten ze me rustig passeren. Tijd om weer terug te gaan naar mijn luxe huisje en een verkwikkende douche te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s