Zoniënwoud

Lekker uitgerust na een extra lange nacht waarbij de wintertijd inging, sta ik tegen elven in Hoeilaart nabij Brussel. Dit is één van de toegangspunten tot het Zoniënwoud: een historisch stukje bos tussen de snelwegen die België doorkruisen. Het staat op de nominatie om in 2017 werelderfgoed te worden, als onderdeel van een paneuropese nominatie van oude beukenbossen.

Al sinds de oudheid is dit bosgebied, maar de laatste 200 - 300 jaar staat het vooral bekend als

Al sinds de oudheid is dit bosgebied, maar de laatste 200 – 300 jaar staat het vooral bekend als “beukenkathedraal”. Toen de Oostenrijkse Habsburgers in de 18e eeuw over dit gebied heersten, hebben zij hier een beukenbos aangelegd. Veel van de bomen uit die tijd staan nog overeind.


Ik heb 3 geprinte wandelroutes bij me, maar kan vanaf de parkeerplaats niet echt de goede richting vinden. Ik loop eerst maar een stuk achter andere wandelaars aan. Tot ik uiteindelijk de oranje en rode paaltjes zie van mijn routes.

Ik heb 3 geprinte wandelroutes bij me, maar kan vanaf de parkeerplaats niet echt de goede richting vinden. Ik loop eerst maar een stuk achter andere wandelaars aan. Tot ik uiteindelijk de oranje en rode paaltjes zie van mijn routes.

Zonienwoud4

De bomen heb ik na een tijdje wel gezien. Ik verplaats mijn aandacht naar dat wat de bossen in de herfst extra kleur geeft: de paddenstoelen.

De bomen heb ik na een tijdje wel gezien. Het wandelt hier wel prettig, het is zacht weer en vrij licht doordat de bomen zo hoog zijn. Ik verplaats mijn aandacht naar dat wat de bossen in de herfst extra kleur geeft: de paddenstoelen.


Ik loop uiteindelijk de oranje route uit: de Jan van Ruusbroecwandeling. Hij is 5,8 kilometer lang. In totaal heb ik 2 kilometer rondgelopen en veel gefotografeerd. Ik eindig bij het

Ik loop uiteindelijk de oranje route uit: de Ruusbroecwandeling. De wandeling is 5,7 kilometer lang en vernoemd naar de 14e eeuwse mysticus Jan van Ruusbroec. Er staan wat informatieborden langs de route, maar van de verhalen noch de duidelijke richtingaanwijzingen moet het gebied het niet hebben. In totaal heb ik 2 uur rondgelopen en veel gefotografeerd. Ik eindig bij het “Bosmuseum”, een museum in oude stijl met veel opgezette dieren zoals herten en wilde zwijnen.

Een gedachte over “Zoniënwoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s