Nieuw en oud Skopje

Porta Macedonia, een 21e eeuwse triomfboog en een van de eerste monumenten dat gereed kwam in het kader van 'Skopje 2014'.

Porta Macedonia, een 21e eeuwse triomfboog en één van de eerste monumenten die gereed kwamen in het kader van ‘Skopje 2014’. Dat is een project van de regerende nationalistische partij van Macedonië om de hoofdstad een wat meer klassiek aanzien te geven. Ramingen over de kosten van het totale project lopen uiteen van 80 tot 500 miljoen EUR.

Behalve de triomfboog en veel nieuwe overheidsgebouwen heeft het prestigeproject heel veel standbeelden opgeleverd. Dit ruiterstandbeeld dat waarschijnlijk Alexander de Grote moet voorstellen, is 14.5 meter hoog (zonder sokkel). Het schijnt 7.5 miljoen EUR gekost te hebben.

Behalve de triomfboog en veel nieuwe overheidsgebouwen heeft het prestigeproject heel veel standbeelden opgeleverd. Dit ruiterstandbeeld dat waarschijnlijk Alexander de Grote moet voorstellen, is 14.5 meter hoog (zonder sokkel). Het schijnt 7.5 miljoen EUR gekost te hebben. Iedereen die maar iets heeft voorgesteld in de geschiedenis van het huidige grondgebied van Macedonië, of het wat ruimer opgevatte Groot-Macedonië met een stuk van Griekenland erbij, heeft in de afgelopen 5 jaar hier in het centrum van Skopje een standbeeld gekregen. Het project heeft veel kritiek gekregen door de hoge kosten en de kitscherige uitwerking van de monumenten. Ze zijn inderdaad vooral groot, en niet mooi afgewerkt of bijzonder expressief.

Het oude Skopje ligt aan de overkant van de rivier, en is te bereiken via deze stenen brug uit het midden van de 15e eeuw.

Het oude Skopje ligt aan de overkant van de rivier, en is te bereiken via deze stenen brug uit het midden van de 15e eeuw. Parallel hieraan liggen twee nieuwe voetgangersbruggen, elk versierd met een haag van meer dan 20 standbeelden van belangrijke Macedoniërs.

De Oude Bazaar is wat betreft wirwar van straatjes en winkeltjes nog behoorlijk intact. Je ziet er vooral veel juweliers, winkels met bruidskleding en koffiehuizen.

De Oude Bazaar is wat betreft wirwar van straatjes en winkeltjes nog behoorlijk intact. Je ziet er vooral veel juweliers, winkels met bruidskleding en koffiehuizen.

Ook in het oude deel van de stad staat deze Mustafa Pasha moskee uit 1492.

Ook in het oude deel van de stad staat deze Mustafa Pasha moskee uit 1492.

Vlakbij ligt deze Macedonisch Orthodoxe kerk van halverwege de 16e eeuw. De kerk is half ondergronds gebouwd, en heeft nog haar originele iconostase (helaas mogen ook hier geen foto's). Wel ontmoette ik hier de eerste andere toeristen in Skopje, een groep Italianen.

Vlakbij ligt deze Macedonisch Orthodoxe kerk van halverwege de 16e eeuw. De kerk is half ondergronds gebouwd, en heeft nog haar originele iconostase (helaas mogen ook hier geen foto’s). Wel ontmoette ik hier de eerste andere toeristen in Skopje, een groep Italianen.

Na een tijdje zoeken wist ik ook nog het Macedonisch Nationaal Museum te vinden, dat vlakbij de moskee ligt. Er staat geen bordje of zo, en het ziet er van buiten zeer verwaarloosd uit. Van binnen is het al niet veel beter: er is veel waterschade aan de tapijten, zalen zijn leeg en overal is standaard het licht uit. Speciaal voor mij, alweer de enige bezoekers, doen ze de lampen aan maar de helft blijkt het niet te doen. De etnologische tentoonstelling met klederdracht en andere folklore van het platteland van Macedonië is desondanks het bekijken waard. Op het terrein van het museum ligt ook nog een herberg uit de Ottomaanse tijd. Toen ik die fotografeerde (in de open lucht!) kwam er een bewaker bestraffend op me af dat dat niet mocht...

Na een tijdje zoeken wist ik ook nog het Macedonisch Nationaal Museum te vinden, dat vlakbij de moskee ligt. Er staat geen bordje of zo, en het ziet er van buiten zeer verwaarloosd uit. Van binnen is het al niet veel beter: er is veel waterschade aan de tapijten, zalen zijn leeg en overal is standaard het licht uit. Speciaal voor mij, alweer de enige bezoeker, doen ze de lampen aan maar de helft blijkt het niet te doen. Misschien dat ze één standbeeld minder in de nieuwe stad hadden moeten maken, en het bespaarde geld in dit museum moeten stoppen. De etnologische tentoonstelling met klederdracht en andere folklore van het platteland van Macedonië is desondanks het bekijken waard. Op het terrein van het museum ligt ook nog een herberg uit de Ottomaanse tijd. Toen ik die fotografeerde (in de open lucht!) kwam er een bewaker bestraffend op me af dat dat niet mocht…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s