#565: Vézelay

Wat is het?
De Kerk en Heuvel van Vézelay vormen een belangrijke pelgrimsplaats op de Route naar Santiago de Compostela. De populariteit van de kerk dateert al uit de middeleeuwen, toen pelgrims hier naar toe kwamen om het gebeente van Maria Magdalena te aanschouwen dat vanuit het Heilige Land naar Bourgondië zou zijn overgebracht. De kerk hoort bij een benedictijner abdij uit de 9e eeuw, die op de top van de heuvel was gesticht. Door de grote toevloed van pelgrims werd de oude kerk al snel te klein, en in de 12e eeuw kwam er een nieuwe.

Cijfer: 5,5 (Het kon mij niet bekoren. Het plaatsje is zoals één van de velen in deze streek van Frankrijk, en dan ook nog eens volledig op toeristen gericht. De Abdij zijn ze op dit moment aan het restaureren, dus je kunt niet alles zien. Alleen de verscheidenheid aan kleine sculpturen op de kapitelen van de zuilen vond ik de moeite waard.)

Toegang: Positief dan weer: het is helemaal gratis. Alleen voor het parkeren moet je betalen, 4 EUR voor een hele dag. En de winkels en restaurants zijn ook flink aan de prijs.

Hoeveel tijd: Ik ben er maar een uurtje geweest, zoveel is er niet te zien.

Opvallend: Slechts twee vermeldenswaardige dingen: ten eerste het eten in Restaurant du Cheval Blanc (het Witte Paard), onderaan de heuvel. Ik liep er spontaan naar binnen, er was nog net een tafeltje vrij voor één persoon. Ze maken de gerechten met streekproducten (ik had lam), en die zien er prachtig uit en smaken natuurlijk ook heerlijk.

En ten tweede, de ontmoeting met mede-werelderfgoedspotter Adrian uit Luxemburg (oorspronkelijk Slowakije). Hij deed vandaag ook Fontenay & Vézelay op één dag, maar dan net andersom als ik. Vooraf hadden we al e-mailcontact gehad, en vandaag volgden wat SMS-jes. Toen ik aankwam in Vézelay, stond hij op punt van vertrekken. De auto was al volgepakt met vrouw, Kirgizische schoonmoeder, 3 kleine kinderen en hond! Dapper dat je dan nog werelderfgoederen gaat kijken.

Vezelay2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s