Florence #4: De grote drie

Er zijn drie plekken in Florence waar het altijd druk met toeristen lijkt te zijn: de Dom natuurlijk, het Palazzo Vecchio en het Uffizi Museum. Op onze laatste dag in Florence staan deze grote drie op ons programma.

Als we om 9 uur aan komen wandelen, staat er al een enorme rij voor de toegang tot de Dom. Eerst maar door naar het Palazzo Vecchio dus, het stadhuis. Daar kunnen we wel zo naar binnen, maar is er weer iets anders dat ons bezoek verstoort. Er wordt een conferentie gehouden over “Luxe”.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio

De prachtige ‘Zaal van de Vijfhonderd’ is omgevormd tot vergaderruimte. We mogen alleen vanaf het balkon naar binnen kijken. De gang wordt bewaakt door twee kleerkasten die zorgen dat we nergens tegenaan leunen, niet te hard praten en ook niet te lang stilstaan. En dan moet er iemand van onze groep daar ook nog een referaat houden – een hele beproeving.

Zo rond lunchtijd is de rij voor de Dom verdwenen. We kunnen op ons gemak de ronde doen. De buitenkant is hier toch wel het mooiste. Binnen kun je zien hoe enorm de afmetingen zijn en hoe breed de pilaren om het gewicht van de enorme koepel te kunnen dragen.

Koepel van de Dom

Koepel van de Dom

Om half 4 tenslotte sluiten we aan in de rij voor het Uffizi Museum. De rij lijkt niet heel lang, maar er zit weinig schot in omdat de mensen maar mondjesmaat naar binnen worden gelaten. Een bord geeft een wachttijd van 60 tot 90 minuten aan! En inderdaad zijn we pas tegen vijven binnen.

Onze docent annex gids leidt ons bekwaam langs de hoogtepunt zoals we die ook uit de studieboeken kennen. Als je er in je eentje rondloopt, raak je er al snel verloren door de enorme overdaad aan schilderijen. Het gebouw zelf (de 16e eeuwse overheidskantoren) is met z’n lange galerijen ook erg een bezoek waard.

In het Uffizi

In het Uffizi

Omdat we zo laat binnen waren, zijn er niet al teveel bezoekers meer binnen en kunnen we de gewenste schilderijen goed bekijken. Een passend einde voor een intensieve kunstreis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s