Florence #3: Frescodag

Tot mijn genoegen staat vandaag weer een dag vol frescoschilderingen op het programma in Florence. Gisteren en eergisteren hebben we veelvuldig naar beeldhouwwerken staan staren, en dat is toch niet echt mijn favoriete genre.

xx

Bij het eerste referaat kunnen we lekker gaan zitten

We beginnen de dag in een zaaltje dat je zelf nooit zou vinden. Het is een voormalige kapel die nu bij een school hoort. Het binnenterrein ziet er nogal verwaarloosd uit, terwijl over het algemeen alles in Florence er goed onderhouden uitziet (in Rome hebben ze daar meer moeite mee).

Tijdens het eerste referaat worden 3 Laatste Avondmaal-schilderingen met elkaar vergeleken. De schilderingen bevinden zich ook op 3 verschillende locaties, waar we telkens vrijwel de enige bezoekers zijn. Ik heb zo rustig de gelegenheid om details te fotograferen. Het valt me hier telkens mee dat dat mag, behalve een verbod op flitslicht zijn er meestal geen restricties.

Andreas aan het Laatste Avondmaal

Andreas aan het Laatste Avondmaal

We brengen een groot deel van de ochtend door in het voormalige San Marco-klooster. Hier is ook een Laatste Avondmaal te zien, en nog veel meer moois. Het klooster is veranderd in een museum gewijd aan het werk van Fra Angelico. Deze 15e eeuwse schilder was monnik en prior van het klooster, en hij heeft samen met zijn leerlingen vele muren van fresco’s voorzien.

In de kloostergang vlakbij de ingang steelt deze Knieval van Dominicus voor Christus aan het kruis de show:

Fra Angelico

Fra Angelico

Net als de Santa Maria Novella waar ‘mijn’ onderwerp zich bevindt, was de San Marco een dominicaner klooster. Ik ben inmiddels aardig bekwaam aan het worden in het herkennen van bekende dominicanen en het duiden van hun functie, en kan hier nog wat extra bijleren.

Hier in de San Marco zijn de dominicanen veel minder militant en meer contemplatief afgebeeld dan in de Spaanse kapel.

xx

Kardinaal van Florence

Op de bovenverdieping van het klooster bevonden zich de cellen waarin de dominicanen sliepen. Elk van hen beschikte over een kleine witte ruimte met daarin slechts een raam en een fresco. Fra Angelico en zijn helpers decoreerden maar liefst 44 van deze ruimtes. Die voor de priesters zijn allemaal verschillend, en hebben meer ingewikkelde thema’s. De novicen (leerlingen) kregen allen dezelfde eenvoudige voorstelling voor hun kiezen in hun cellen.

Cel in de San Marco

Cel in de San Marco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s