Florence #1: van Brunelleschi tot de Santa Croce

Op de eerste volle dag van onze studiereis verzamelen we om 10 voor half 9 voor het hotel. We gaan eerst onze “oortjes” aanmeten: we krijgen allemaal een zendertje waarmee we het geluid van degene met de microfoon kunnen ontvangen. Het staat wel stom als je een hele groep zo ziet lopen, maar het is ideaal in een drukke stad als Florence en met de relatief grote omvang van deze groep (20 man). Je kunt alles prima verstaan, zelfs enkele tientallen meters weglopen om iets te fotograferen of nader te bekijken, terwijl de spreker zijn stem niet hoeft te verheffen.

Koepel van de Dom

Koepel van de Dom

Het eerste referaat van de dag gaat over de bouwgeschiedenis van de Dom. Dit is meteen het bekendste en meest bezochte gebouw van de stad. Het is ook zo ongeveer het enige gebouw dat ik me herinner van mijn vorige trip naar Florence, in 2002. Toen zag het er veel vuiler uit. Gisteravond lag het er prachtig bij in het zachter wordende zonlicht, zie de foto hierboven. Vanochtend is het helaas druilerig en komt mijn meegenomen paraplu meteen van pas.

In de regen lopen we daarna verder naar het Ospedale degli Innocenti. Dit is een voormalig weeshuis voor vondelingen. Het is één van de eerste werken van de architect Brunelleschi, die later vooral faam verwierf door het ingenieuze ontwerp van de koepel van de Dom. Het is een breed gebouw met een loggia. De facade is versierd met tondi (rond reliëf) gevuld met keramiek gemaakt door Luca della Robbia. De afbeeldingen stellen vondelingetjes voor.

Tondo van een vondelingetje

Tondo van een vondelingetje

Keurig om 12 uur zijn we gereed met het ochtendprogramma. Gelukkig zijn er nog geen langdradige sprekers in de groep opgestaan – een ieder heeft 30 minuten voor zijn verhaal, maar ik hoorde vooraf dat er wel eens studenten zijn geweest die anderhalf uur nodig hadden!

Dit tijdige eind geeft mij mooi de gelegenheid vast te gaan kijken in de Spaanse kapel, het onderwerp waarover ik morgen moet vertellen. Het is er rustig binnen, en ik kan de schilderingen even goed tot me nemen.

Het middagprogramma begint om kwart over 2 bij de Santa Croce-kerk, zo’n 20 minuten lopen van het hotel. Met enige moeite weet iedereen het weer te vinden, en kunnen we gezamenlijk naar binnen voor nog twee referaten. De docent heeft vooraf al kaartjes voor de groep bemachtigd, dus geen wachttijd. Ik vind het sowieso niet overdreven druk bij de bezienswaardigheden.

Fresco met Heilige Franciscus in de Santa Croce

Fresco met Heilige Franciscus in de Santa Croce

De Santa Croce is een Franciscaner kerk, zelfs de grootste ter wereld. Het eerste referaat gaat dan ook over de bedelorde der Franciscanen.

Daarnaast staat de kerk bekend om zijn vele grafmonumenten. Veel bekende Italianen zijn hier in de 19e eeuw herbegraven. En het bevat de oorspronkelijke graftombes van onder andere de architect Leon Battista Alberti en de schilder / beeldhouwer Michelangelo. Er schijnen maar liefst 300 graven in de kerk zelf te zijn.

Graftombe in de Santa Croce

Graftombe Leonardo Bruni in de Santa Croce

Tot slot kijken we nog in de Pazzi-kapel (vol met nog meer wit-blauwe Tondi van de familie Della Robbia) en het museum van deze kerk. Tegen vijven slenteren we terug naar het hotel aan de andere kant van de stad, gelukkig kost dat in het compacte Florence niet veel tijd. Veel gezien en gehoord vandaag, maar met de vermoeidheid valt het nog wel mee. Nog 5 van dit soort dagen te gaan in Florence!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s