#558: Panama Viejo en Historisch Panama-stad

Wat is het?
Deze twee locaties in Panama-Stad zijn de getuigenis van de vroegste Europese nederzetting aan de kust van de Stille Oceaan. Panama Viejo werd in 1519 gesticht door de Spanjaarden, en groeide uit tot een voorbeeldstadje met de gebruikelijke variatie aan kerken. Na verwoesting door Engelse piraten in 1671 verlieten de Spanjaarden deze plek, en streken ze een paar kilometer verder neer in wat nu Casco Viejo heet (de oude binnenstad).

Cijfer: 7 (Vooral Panama Viejo beviel me. Het ligt op een sfeervolle, stille strook langs de kust. Van de gebouwen is niet veel meer over, maar toch nog genoeg om er een vroeg koloniale stad in te zien. Er zit een interessant klein museum bij, en ik liep er op mijn gemak over het netjes aangelegde terrein. Een groot deel van de tijd was ik alleen, alleen bij de toren van de kathedraal zag ik meer toeristen. Heel wat meer zelfs, daar is een tweede entree en die lijkt populairder dan de eerste bij het museum. Casco Viejo kon me niet zo boeien, ik heb al zo veel van dat soort Spaans-koloniale binnensteden gezien en dit is zeker niet de mooiste.)

Toegang: Panama Viejo kost voor buitenlandse toeristen 8 US dollar (voor Panamezen de helft). Daarmee krijg je toegang tot het museum en de ruïnes. De andere locatie, Casco Viejo, is gewoon een stadswijk die je zonder betalen kunt betreden.

Hoeveel tijd: Ik ben op elk van de locaties ongeveer een uur geweest. Daarmee heb je alles in Panama Viejo wel gezien. Casco Viejo vraagt misschien wat langer, maar ik had het warm en de meeste kerken/musea waren er op zondag gesloten.

Opvallend: De kans bestaat dat dit na juni 2015 geen werelderfgoed meer is: er wordt al jaren gedreigd met het afnemen van deze status, en het ultimatum verloopt in 2015. De reden is de aanleg van een viaduct in zee, een soort rondweg rondom de oude stad maar dan op pilaren over het water. Hiermee is (volgens de critici) het beschermde deel van Panama-stad zijn relatie met de Stille Oceaan verloren.

Deze kritiek geldt vooral Casco Viejo, een wijk die de afgelopen jaren juist erg is opgeknapt. Bij toetreding tot de Werelderfgoedlijst in 1997 was maar 5% van alle gebouwen in goede staat. Nu is dat 75%. Het is zelfs al een beetje de andere kant op doorgeslagen: in veel gerestaureerde huizen zijn restaurants, boetieks en chique koffiehuizen gekomen. De oude volkswijk waar je tot een paar jaar geleden nog erg goed op je spullen moest passen, is nu een toeristenmagneet geworden.

Juist in de slechtst onderhouden huizen wonen nog gewone mensen

Alleen in de slechtst onderhouden huizen in Casco Viejo wonen nog gewone mensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s