Typisch Canarisch

Vandaag is een “tussendag”: ik heb eigenlijk niet zoveel bijzonders op het programma staan, maar wil de tocht naar de werelderfgoedvulkaan El Teide voor morgen bewaren. Ik hoop dat het er op 1 januari niet zo druk is met toeristen, en ook is er voor donderdag helderder weer voorspeld.

Op de laatste dag van 2014 combineer ik daarom twee uitstapjes uit mijn Tenerife reisgids. Beiden liggen in het noorden van het eiland, en hebben wat typisch Canarische bezienswaardigheden.

Bochtjes rijden door de Anaga-vallei

Bochtjes rijden door de Anaga-vallei

De Anaga-vallei is qua natuurschoon het mooiste van Tenerife. Zo groen zie je het elders niet. De bossen (meest laurier, net als op La Gomera) bedekken de berghellingen. Dit is een ruig landschap, met rotspunten die overal bovenuit steken.

Ik rijd eerst een keer van zuid naar noord door de vallei, langs Taganana naar de kust. Het valt me op dat er zo vroeg – tegen negenen – al bussen op pad zijn. De groepen oudere Engelsen worden aan zee uitgeladen. Ik keer snel weer om, en neem een zijweggetje naar het afgelegen dorp Chamorga. Onderweg kom ik geen andere auto’s tegen, en de weg is te smal voor bussen.

Het kerkje van Chamorga

Het kerkje van Chamorga

In Chamorga vind ik waar ik naar op zoek ben: de drakenbloedboom. Dit is hét symbool van Tenerife, een raar gevormde boom met een kale stam. Af en toe zag ik al een exemplaar onderweg, maar bij dit dorp zijn er een heel aantal. Er zijn “oude bomen” bij, maar ook vrij recent door de bewoners aangeplante exemplaren.

Chamorga zelf is ook leuk om even doorheen te lopen. Het is geloof ik het enige plaatsje op het eiland waar geen restaurants of souvenirwinkels zijn (er is wel een smoezelige bar). Vanaf hier starten ook enkele wandelpaden. Mensen zie ik niet op straat, wel word ik ontvangen door een koor van blaffende honden.

Drakenbloedbomen

Drakenbloedbomen

Ik heb het dan wel gezien met de vallei. Alleen moet je natuurlijk het zelfde stuk terugrijden. Op het eerste deel, waar 2 Opel Corsa’s elkaar net kunnen passeren, kan ik nog aardig doorrijden. Maar verderop zijn er weer toeristenbussen. Ik moet twee keer een eindje achteruit rijden om een bus voorbij te kunnen laten gaan.

La Orotava moet een historisch centrum hebben, dus dat lijkt me een geschikte plek voor de lunch. Er is een vrij grote moderne stad om dat oude centrum heen gebouwd, dus het is nog even zoeken naar een parkeerplek en dan de juiste oude straatjes. Gelukkig vind ik snel een restaurant waar ze typisch Canarische gerechten serveren.

Canarisch eten: gebakken kaas met twee soorten saus

Canarisch eten: gebakken kaas met twee soorten saus

Ik schreef al eerder dat het hier soms op Latijns-Amerika lijkt. Dat geldt zeker voor La Orotava. De kleurige huizen met de karakteristieke houten balkons zou je ook in Mexico kunnen tegenkomen.

Op het plein voor het stadhuis staan levensgrote kerststallen

Op het plein voor het stadhuis staan levensgrote kerststallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s